Церква св.Георгія (греко-католицька)

Ганьковиця. Церква св. Юрія, 1927 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 276.

Ганьковиця Свалявський район

Церква св. Юрія. 1927. (УПЦ)

Розказують, що першу церкву збудували опришки, але вона згоріла. У 1692 р. село було філією Неліпина. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Миколи з одним дзвоном.

Наступна згадка про дерев’яну церкву – в 1797 р. Мабуть, ту саму церкву згадують на початку XX ст. як стародавню церкву своєрідної конструкції. Для спорудження цієї церкви селяни полювали на оленів, продавали роги і шкури в Мукачеві і таким чином виручили гроші для оплати майстрам і для внутрішнього оздоблення храму. Матеріалом послужили ясені з навколишніх лісів. Дерев’яна церква св. Миколи згоріла в 1906 р., на її місці збудували з дошок тимчасову церківцю.

До спорудження нової церкви взялися в 1910 р., коли община розіслала представників у сусідні жупи для збирання грошей, але будівництву перешкодила війна. У 1924 р. взялися до спорудження теперішньої мурованої церкви, яку збудував майстер Митер (Дмитро) Рімек. Роботи вимагали величезних зусиль, бо матеріали доводилося завозити із Сваляви по бездоріжжю, 16 км вверх по Латориці. Від 1910 р. село не мало священика і деякі селяни почали переходити в православ’я, а в 1927 р., коли церква вже була вимурувана, але ще не мала вівтаря, іконостаса і штукатурки, в село прийшов православний священик. Коли церкву поштукатурили і побілили, надійшло 20 тисяч корон державної допомоги, за які І. Павлишинець поставив іконостас і престол.

У день св. Юрія єпископ Серафим освятив церкву. Тоді більшість селян вирішила повернутись до греко-католицької віри і подала в суд на ініціаторів переходу в православ’я. Справа тяглася аж до 1935 р., коли державна комісія повернула церкву греко-католикам. Біля церкви була одноярусна дерев’яна каркасна дзвіниця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 276.