Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:658 піксел

Гайдош. Церква Різдва Пр. Богородиці, 1822 (?) р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 60.

Гайдош Ужгородський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1822 (?). (УПЦ)

Перша згадка про село, назва якого походить від прізвища Гойда, датована XIV ст. У 1751 р. село було філією парохії в Киблярах і налічувало всього 10 ґаздів. Востаннє дерев’яну церкву згадує історик Т. Легоцький у 1881 р. Тепер тут стоїть типова базилічна церква з каменю (згідно з шематизмом 1883 p., церкву споруджено в 1873 р., але шематизм 1915 р. вказує 1819 р.), що з 1950-х років належить православним. Церкву було споруджено на полі, в центрі села, а кошти зібрали селяни. Довкола розкинувся парк, посаджений у середині ХГХ ст. Висота вежі церкви складає 26 м, з яких 2,7 м припадає на хрест вагою 70 кг. Хрест та опорну конструкцію під ним реставрував місцевий майстер Іван Хома. Гарний іконостас поставили в церкві в 1891 р., про що свідчить напис фарбою на його зворотному боці. Інтер’єр перемальовано на початку 1970-х років.

Біля церкви стоїть каркасна одноярусна дерев’яна дзвіниця, збудована в 1938 р. (дату вирізано на стовпчику та на поперечині хрестика над дахом). У дзвіниці – 4 дзвони. Найбільший дзвін “Іван” відлитий у 1938 р. ужгородською фірмою “Акорд”. З напису випливає, що до виготовлення дзвону був причетний Іван Папущак, а майстром був Федір Ганич. Три інші дзвони вилито Ф. Еґрі в 1923 р. Мурований хрест біля церкви поставлено завдяки Василю Шубелку та його матері Анні в 1908 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 60.