2008 р. Із паспортного столу в Гадячі зроблять краєзнавчий музей

Наталія Бондар, Інна Москальчук

Дата: 05.06.2008

600 тисяч гривень на ремонт та добудову приміщення колишнього паспортного столу в Гадячі виділила міська рада. Будинок хочуть віддати під краєзнавчий музей. Відкриття запланували на наступний рік. Цього року його будуть ремонтувати. За ці гроші планують зробити дві добудови для будівлі з обох боків. Відновлять перекриття між першим та другим поверхами. Накриють дах.

У міськраді порахували, загальна вартість робіт – 1,5 млн грн. Влада Гадяча хоче, щоб райрада також виділила гроші на відкриття музею. Місце для нього обрали міські депутати. 25 років тому в райцентрі закрили краєзнавчий музей. Приміщення визнали аварійним. У 2006-му його знесли.

Будівля колишнього паспортного столу – двоповерхова. Вона знаходиться навпроти міської ради в центрі Гадяча. Нині в місті діє лише музей родини Драгоманових.

– Доцільніше було б віддати під музей триповерхове приміщення, де зараз технікум бджільництва, – міркує краєзнавець із Гадяча Микола Торяник.

– Старовинне приміщення стоїть на Замковій горі. Поряд із ним – кам’яниці, збудовані гетьманом України Іваном Виговським. Це муровані склади для зберігання від пожежі документів, військових припасів. Нагорі є старі оборонні вали. Колись тут був похований гетьман Іван Брюховецький. Доцільніше було б узяти це приміщення та відновити поступово цілий історичний комплекс.

Джерело: “Газета по-українськи”