2007 р. Гадяч перетворять на гетьманську столицю

Інна Москальчук

Дата: 21.12.2007

Місцева влада запланувала відродження міста Гадяч Полтавської області як гетьманської столиці. 1663 року тут була резиденція гетьмана Івана Брюховецького.

– Архітектурних пам’яток гетьманської доби в Гадячі не залишилося, – розповідає 30-річний Сергій Бондаренко з райдержадміністрації. – У місті є Замкова гора, на якій за часів козацтва існувала дерев’яна фортеця. На цьому місці зараз знаходиться споруда 1832 року – колишня царська в’язниця. Зараз це однорічна сільськогосподарська школа, де готують пасічників. На місці фортеці планують створити історико-меморіальний комплекс.

Бондаренко говорить, на в’їзді в Гадяч є напівзруйнована садиба Драгоманових, де часто відпочивала письменниця Леся Українка з матір’ю Оленою Пчілкою. Місцину довкола садиби у місті називають Лесиним гаєм. Тут хочуть розбити парк і відновити будівлю, де відкриють літературний музей.

Аби привабити туристів, поблизу райцентру розіб’ють ландшафтний парк ”Гадяцький”.

– 16 вересня 2008 року місто відзначатиме 350-ліття підписання гетьманом Іваном Виговським Гадяцького договору між Україною та Польщею, – переказує чиновник. – На святкування запросимо посадовців, науковців, видатних земляків. Може, хтось зацікавиться та допоможе коштами для реалізації задуму. Лише на розробку проекту відновлення комплексу ”Лесин гай” потрібно 600 тисяч гривень.

У січні наступного року в Гадячі зареєструють козацьку громаду. Вона налічує 300 козаків.

Джерело: “Газета по-українськи”