Костел св.Яна Непомука

Frampol – par. Św. Jana Nepomucena i M.B. Szkaplerznej

ul. Kościelna 23, 23-440 Frampol,

Proboszcz: ks. Andrzej Stefanek (1931-1956-1992)

Wikariusz: ks. Krzysztof Antczak (1972-1997-2006)

Do parafii należą miejscowości: Cacanin, Frampol, Kąty, Kocudza, Pulczynów (część), Rzeczyce, Sokołówka, Stara Wieś, Wola Kątecka.

Kościół filialny: Wola Kątecka

Odpust: 6 V, 16 VII

Liczba mieszkańców: 3021

Historia parafii:

Założony w 1705 r. przez Franciszka Butlera jako osada przemysłowo – rolnicza. Prawa miejskie uzyskuje w r. 1773, od r. 1870 osada, od r. 1993 ponownie miasto. Położone nad rzeczką Ładą. Założone na rzucie kwadratu, którego osie i przekątne tworzą promieniste ulice, ośrodek stanowi kwadratowy rynek; na przekątnych układu czytelne pozostałości czterech małych kwadratowych placów. Kościół położony jest na północ od rynku, na zewnętrznej granicy układu, zamyka jego oś północ – południe. Niegdyś na środku rynku drewniany ratusz.

Parafia została erygowana 27 II 1778 r. Poprzednio miejscowość należała do parafii Radzięcin. Do uposażenia parafii znacznie przyczyniła się Anna Wisłocka z domu Butler, która przeznaczyła znaczne grunty na zabudowania sakralne, jak również na utrzymanie proboszcza (ogrody, łąki, ziemia orna). Początkowo do nowej parafii włączono: Kąty, Rzeczyce Starowieś, Sokołówkę i Wolę Kątecką, a w ciągu lat przyłączono następne, będące dzisiaj w jej granicach.

Na przestrzeni swoich dziejów parafia należała kolejno do kilku dekanatów (Urzędów, od r. 1822 Zaklików, od r. 1867 Zamość, od 1919 Szczebrzeszyn). Od r. 1928 wchodzi w skład dekanatu biłgorajskiego. Obok pracy duszpasterskiej nie zaniedbywano również odcinka charytatywnego, o czym świadczy m.in. wzmianka z wizytacji z r. 1801. Jest tam mowa o istnieniu przy kościele szpitala dla ubogich, który w czasie wizytacji był jeszcze w stadium organizacji. Na początku w. XX przy parafii istniała niewielka biblioteka licząca około 500 tomów, a funkcjonująca obecnie zawiera około 350 książek.

Obok kościoła znajduje się plebania licząca około 100 1at (przebudowana). Budowę nowego, murowanego domu parafialnego rozpoczęto w r. 1950.

Archiwum parafii jest ubogie, składa się z kroniki (z dużymi lukami w przekazie faktów z życia par.) oraz z ksiąg metrykalnych (najstarsze z r. 1880).

Kościół parafialny pw. Matki Boskiej Szkaplerznej i św. Jana Nepomucena. Pierwszy kościół na terenie Frampola został wzniesiony zapewne przez Marka Butlera przed r. 1690, jako filia Radzięcina. Odbudowany względnie restaurowany w latach: 1749-54 przez Jana Wisłockiego i jego żonę Annę z Butlerów; rozebrany ok. r. 1880. Obecny murowany, wzniesiony w r. 1873 wg projektu archidiec. Władysława Sienickiego, poświęcony 11 XI 1878 przez ks. prał. Karnickiego z Zamościa, konsekrowany przez bp. M. Fulmana 16 V 1930.

W latach 1906-1909 dobudowano 2 nawy boczne (z dwoma przedsionkami bocznymi). 13 IX 1939 r., w czasie bombardowania, zniszczeniu uległa wieża stanowiąca fronton kościoła. Została odbudowana w r. 1951.

Kościół murowany z kamienia i cegły, trzynawowy, neogotycki, wieża w fasadzie frontowej, w oknach prezbiterium i nawy głównej witraże wykonane wg projektu T. Śliwińskiego z Krakowa w latach 1959-1962. W bocznych nawach mniejsze okna ze szkła kolorowego oprawionego w ołów. Posadzkę z płyt marmurowych położono w r. 1980.

Ołtarz główny w stylu neogotyckim wykonano z drewna dębowego, mensa murowana. W ołtarzu stoi duży krucyfiks z Chrystusem naturalnej wielkości, a we wnękach bocznych nastawy Dwie Lamentujące Maryje (zakupiono je w Krakowie, wykonał J. Kozakiewicz, 1887). Również w ołtarzu głównym – na zasłonie – obraz św. Józefa z Dzieciątkiem (zakupiony w Innsbrucku w 1896). W nawie głównej znajdują się 2 obrazy: po prawej stronie – św. Jana Nepomucena, a po lewej – MB Szkaplerznej (odnowione w r. 1978). W nawach bocznych zamkniętych wnękami, które stwarzają wrażenie kaplic, są usytuowane 2 ołtarze w stylu neogotyckim. Ołtarz w prawej nawie z obrazem MB Częstochowskiej. W lewej nawie, w środkowej wnęce ołtarza, rzeźba Chrystusa Ukrzyżowanego, który obejmuje jednym ramieniem św. Franciszka z Asyżu.

Chór muzyczny ma postać balkonu, a na nim 20-głosowe organy wykonane w r. 1966. Na stopniu komunijnym jest umieszczona barokowa chrzcielnica (drzewo lipowe). Kościół malowany na gładko w ciepłych tonacjach kilku kolorów (1983).

W świątyni zachowało się rokokowe tabernakulum z 2. poł. w. XVIII i chrzcielnica barokowa. Rzeźby Boga Ojca i św. Jana Nepomucena, barokowe z w. XVIII. Płyta nagrobna Anieli z Nacholmów Stawskiej (zm. w r. 1639).

Obok świątyni znajduje się dzwonnica neogotycka wzniesiona wg planu budowniczego Cieszkowskiego z Zamościa (1899). Dwa dzwony zostały wykonane przez firmę Felczyńskich w r. 1922. W r. 1977 odlano w firmie Felczyńskich 3 nowe dzwony (Maria, Jan, Maksymilian).

Na cmentarzu kościelnym umieszczone są trzy fotele kamienne barokowe pochodzące z parku dworskiego w Kątach.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Miłosierdzia Bożego, w Woli Kąteckiej, z lat: 1983-85, poświęcony, w r. 1986, przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Odpust: Niedziela Miłosierdzia Bożego.

2. Kaplica na cmentarzu grzebalnym, z r. 2000, wym. 14 x 6 m.

3. Kapliczki przydrożne w: Pulczynowie, Woli Kąteckiej, Kocudzy, Frampolu

C. Cmentarz rzymskokatolicki istnieje od początku funkcjonowania parafii, w kształcie litery “L” na którą składają się trzy kwadraty o zbliżonej wielkości, odpowiadające kolejnym powiększeniom cmentarza. Całość o pow. 3 ha. Ogrodzony od zachodu murem z kamienia, od południa ażurowym murem z cegły, wzdłuż fragmentu wschodniej granicy pełny mur ceglany. Ogrodzenie pochodzi z r. 1976. Od północy i północnego – wschodu brak ogrodzenia.

Odpusty:

św. Jana Nepomucena (16 V),

MB Szkaplerznej (16 VII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.15 (filia), 12.00, 18.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1778

małżeństw od r. 1811

zmarłych od r. 1811

Kronika parafialna 1990

Lista proboszczów: ks. Wiktor Krauze (1871 – 1893), ks. Józef Żyszkiewicz (1893 – 1898), ks. Antoni Sadłowski (1898 – 1920), ks. Piotr Stodulski (1920 – 1925), ks. Karol Sołuba (1925 – 1934), ks. Mieczysław Malawski (1934 – 1944), ks. Paweł Jarzyński (1944 – 1958), ks. Jan Kozak (1958 – 1977), ks. Kazimierz Sagan (1977 – 1989), ks. Grzegorz Kawa (1989 – 1992), ks. Jan Liwak (1992-2001),

Powołania z terenu parafii: O. Mateusz Bogucki (OP), ks. Józef Kras (archidiec. lubelska), ks. Aleksander Olczyński (MIC), ks. Zbigniew Rzeźnik, ks. Ryszard Zalewa (archidiec. lubelska), s. Maria Łozińska (CSFB), s. Daria Maciurzyńska (CSFB), s. Kazimiera Pęcka (Córka Miłosierdzia Bożego), s. Stella Bryła (Córka Miłosierdzia Bożego), s. Leokadia Papierz (Córka Bożej Miłości)

Księżą pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Wiktor Krauze

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, KSM, Koła Żywego Różańca, Czciciele Drogi Krzyżowej, Rodzina Radia Maryja, Parafialny Klub Sportowy, ministranci, parafialny zespól charytatywny

Liczba mieszkańców: 3000

Liczba katolików: 2993

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne we Frampolu, Szkoła Podstawowa we Frampolu, Szkoła Podstawowa w Kątach