Православна церква св. Марії Магдалени в Ельблонгу

Розмір зображення: 800:600 піксел

Православна церква та парафія св. Марії Магдалени в Ельблонгу. Колишня лютеранська каплиця на цвинтарі по вул. Садовій. Фото Івана Парнікози, 28 жовтня 2012 р.

.

Багато українців в 1947 р. розселено по німецьких господарствах в околицях Ельблонга, по дві три родини в кожній місцевості. Позбавлені своїх храмів українці в Ельблонгу і околицях дуже довго шукали собі місця, відповідно відвідували римсько-католицькі храми, a також утворену в Ельблонгу православну церкву св. Марії Магдалени. До останньої зокрема примкнули депортовані українці з Холмщини та Підляшшя. Нажаль, з-за відсутності національно-патріотичної позиції в православній церкві Польщі та внаслідок сильних промосковських настроїв, нащадки православних українців полонізувалися а в духовному плані перейшли в коло руського миру. Наразі про них нагадують хіба що українські прізвища. Похованих з українськими прізвищами можна відшукати на головному .

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".