Перша домівка відділу Українського культурно-суспільного товариства в Ельблонгу

В хроніці Ельблонзького відділу УСКТ знаходимо повідомлення датоване 1961 р. про те що товариство отримало світлицю на другому поверсі будинку, на першому поверсі якого розміщувався клуб "Космос". На щастя локалізація цього популярного в місті в 1960 рр. закладу не становить проблеми. Заклад розташовувався в невеликій двоповерховій кам’яниці на тодішній вулиці 21 жовтня, 16. Наразі це вул. Гребля св. Юрія (Grobla Świętego Jerzego) на 1 поверсі. Клуб діяв до грудня 1968 р. Нещодавно цей будинок нажаль розібрали, але збереглися фрагменти його стін та архівне фото. Про передачу цього будинку домовився тодішній голова ельблонзького гуртка УСКТ Богдан Фолюсевич. Другий поверх будинку був в аварійному стані, тож за умови ремонту своїми силами його передали українцям.

Спогади Богдана Фолюсевича, 2021 р.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".