Третя (сучасна на 2019 р.) домівка Об'єднання українців в Польщі. Відділ та гурток в Ельблонгу

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок по вул. Грюнвальдській, 31, в якому знаходиться офіс та світлиця Ельблонгського відідлу та гуртка Об’єднання українців в Польщі (ОУП). Фото Івана Парнікози, 2018 р.

В лютому 1990 р. на хвилі демократичних змін УСКТ перетворено в Об'єднання Українців в Польщі (ОУП). З 1990 р. ельблонзькі структури ОУП переїхали в цей будинок.

Тут проходять українські урочистості та культурні заходи: зустрічі з гостями з України, презентації книжок, святкування релігійних та національних свят, Шевченківські дні. У інтерв’ю для «Дзенніка Ельблонгського» у 2016 р. представник Ельблонгського кола Об’єднання українців в Польщі Мирослав Притула зазначив, що в Ельблонгу не спостерігалося напруження в стосунках поляків з українцями. Навпаки мешканці Ельблонга збирали передачі на український фронт. Ельблонзьке коло ОУП проводить щорічний дитячий фестиваль української культури.

Хроніка УСКТ Ельблонга. Міське правління.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".