Церква Собору богородиці

Церква Собору богородиці 1801 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 239].

Kościół filialny: Hubinek

Odpust: niedziela po 13 VI

Liczba mieszkańców: 905

Historia parafii:

Pierwotnie wieś Dyniska Stare należała do parafii w Uhnowie. Po zmianach granicznych w r. 1951, gdy Uhnów znalazł się w granicach Związku Radzieckiego, a znaczna część parafii Uhnowskiej pozostała w granicach Polski, obszar ten przydzielono do parafii w Lubyczy Królewskiej, częściowo zaś do parafii Tarnoszyn. Z tego terenu na którym położona jest wieś Dyniska Stare, 23 lipca 1967 r., utworzono ekspozyturę. W 1976 r. ekspozytura w Dyniskach Starych została przekształcona w pełnoprawną parafię.

Funkcję kościoła parafialnego pełniła dawna cerkiew greckokatolicka pw. Soboru Matki Boskiej. Na miejscu drewnianej (z r. 1766 z nowowystawionym wówczas prezbiterium i zakrystią) zlokalizowano wg tradycji, w 1801 r., cerkiew przeniesioną rzekomo z pobliskiego Szletyna, zbudowaną zapewne w w. XVIII. Gruntownie remontowana 1943-4, z budową nowego babińca, przedsionka oraz zakrystii. Po r. 1947 przejęta na kościół rzymskokatolicki, od r. 1976 parafialny.

Kościół ten spłonął 1 sierpnia 1987 r. 20 listopada 1988 r. bp Marian Jaworski wmurował kamień węgielny w nowopowstający, wg projektu Nowaka z Tomaszowa, kościół, konsekrowany, 23 sierpnia 1992, przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śutwę.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny w Hubinku, murowany, z lat: 1992-97, wg projektu Nowaka z Tomaszowa Lub., kamień węgielny, 23 sierpnia 1992 r. wmurował bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa, poświęcony 21 lipca 1997 r.

2. Kapliczki przydrożne. Przy wjeździe do wsi, dwie analogiczne. Wzniesione na pocz. w. XIX, klasycystyczne, w ruinie. Murowane z cegły, otynkowane. Czworoboczne, z niepełnymi kolumnami na narożnikach. Wewnątrz ściany z arkadowymi wnękami, sufity. Zewnątrz ściany zwieńczone trójkątnymi szczytami; daszki czterospadowe, pobite gontem, zrujnowane. Wewnątrz rzeźby kamienne: w jednej św. Jan Nepomucen z datą 1828 na postumencie, w drugiej św. Maria Magdalena z tegoż czasu.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Dyniskach, czynny, założony na pocz. w. XIX, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,67 ha, ogrodzony metalowa siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Hubinku, czynny, założony prawdopodobnie z końcem w. XVIII, w kształcie czworoboku o pow. 0,27 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

Odpust: św. Antoniego (13 VI)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1881, w Hubinku: 1789 – 1928 i 1960 – 1993

małżeństw od r. 1785, w Hubinku: 1792 – 1968

zmarłych od r. 1786, w Hubinku: 1796 – 1968

Kronika parafialna od r. 1969

Powołania z terenu parafii: dn Rafał Stochmal, s. Maria Ludgarda Pikor (CSSF), s. Ewa Łucja Sałamacha (SAPU), s. Barbara Hiacynta Krech (służebniczka)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Wiktor St. Mizikiewicz, ks. Jan Skomorowicz

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci