Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 658:800 піксел

Дубриничі. Церква Успіння пр. богородиці, 1794 (?) р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 95.

Дубриничі Перечинський район

Церква Успения пр. богородиці. 1794 (?). (УПЦ)

Згідно з єпископською візитацією, у 1751 р. в Дубриничах була дерев’яна церква св. Козьми і Дем’яна з двома дзвонами, в не дуже доброму стані, слабо покрита шинґлами, не відомо ким освячена. Тоді в селі було 87 вірників та ще 44 у Пастілках.

Теперішня базилічна церква має характерні риси мурованих церков кінця XVIII ст. У кінці XIX ст. Гаврило Мігалі розмалював інтер’єр церкви. Розповідають, що іконостас зробили італійські майстри. Завершення вежі переробляли в 1960 р. На початку 1980-х років перемалювали ікони та настінні розписи.

Біля церкви стоїть каркасна метале -ва дзвіниця з трьома дзвонами, вилитими Ф. Еґрі в 1927 р. Металева таблиця на дзвіниці містить імена всіх дубриничан, які працювали в Америці і зібрали гроші на дзвони.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 95.