Костел св.Максиміліана Кольбе

Dąbrowica – par Św. Maksymiliana Kolbego

Do parafii należy miejscowość: Dąbrowica, Sól Kol. (“pod lasem”).

Odpust: niedziela po 14 VIII

Liczba mieszkańców: 986

Historia parafii:

Jest to jedna z najmłodszych parafii w Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej. Erygowana przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę, 9 czerwca 1992 r., pod wezwaniem Św. Maksymiliana Kolbego. Terytorium parafii zostało wydzielone z parafii Św. Marii Magdaleny w Biłgoraju oraz z parafii św. Michała Archanioła w Soli. W sierpniu (31 VIII) 1992 r. rozpoczęto budowę plebanii, która została ukończona w 1995 r.

Starania o budowę obecnego kościoła parafialnego rozpoczęto już w grudniu 1982 r. Od 1983 r. budowę nadzorował ks. Florian Fornal proboszcz parafii św. Marii Magdaleny w Biłgoraju. Projekt świątyni wykonał inż. Frączek z Zamościa, wyposażenie wnętrza projektowała mgr Urszula Benkowska. W głównym ołtarzu świątyni znajduje się obraz Św. Maksymiliana Kolbego wykonany przez Marka Terleckiego z Zamościa. On też wykonał Stacje Drogi Krzyżowej oraz obrazy na suficie świątyni. Poświęcenia świątyni, jeszcze jako kościoła filialnego parafii św. Marii Magdaleny w Biłgoraju, dokonał, 17 sierpnia 1986 r., bp. Jan Śrutwa, ówczesny biskup pomocniczy diecezji lubelskiej.

Przy świątyni znajduje się dzwonnica, a w niej trzy dzwony konsekrowane, w r. 1991, przez bpa Piotra Hemperka.

B. Cmentarz: epidemiczny w Dąbrowicy, nieczynny, założony prawdopodobnie w poł. w. XIX, o pow. 0,12 ha, wokół ślady wału ziemnego.

Odpust:

Św. Maksymiliana Kolbe (niedziela po 14 VIII)

Msze św. w niedziele i święta: godz.: 9.00, 11.30

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1991

małżeństw od r. 1991

zmarłych od r. 1991

Kronika parafialna od r. 1993

Lista proboszczów: ks. Antoni Gębala (1992-1998), ks. Bolesław Małek (1998-2001)

Powołania z terenu parafii: ks. Jan Maciocha, o. Jarosław Różański SVD, ks. Zbigniew Antosz, s. Bronisława Różańska, s. Stanisława Blacha, s. Stanisława Kowal, s. Karolina Kowal, s. Maria Bielak

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci

Liczba katolików: 986