Садиба Плятерів

Садиба Плятерів

Рисунок Наполеона Орди.

Dwór Platerów. Widok od strony podjazdu. Z lewej strony fragment parterowego dworu z ryzalitem; z prawej strony parterowa oficyna kryta dachem łamanym. 1870. Dat.: 14 Września 1870. Napis: Wołyń — Worobin Hr Ignacy Plater ź, Sobańska synowie Konstanty ź. Maifati— Włodzimierz ż. Plater— Wiktor i Felix; napis na podkładzie: G. Wołyńska Worobin — dwór. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 19,3x26,8. III-r.a. 4290 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 843]

Рисунок підписаний як «село Воробин», нині невідоме. Автори каталогу вважали, що воно знаходилось у Луцькому повіті. Можливо, це село увійшло до слкаду м. Дубровиця?