1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 666:800 піксел

Успенська церква в Дубівцях. 1775 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 338.

Наше уявлення про буковинське мистецтво буде неповним, коли не згадати про Успенську церкву в селі Дубівцях, збудовану в 1782 р. Вона нагадує одноверхі галицькі та подільські храми, де середнє приміщення перекрите невисоким пірамідальним зрубом у кілька колод. На ньому стоїть невисокий, теж квадратний вертикальний зрубик, що за допомогою плоских парусів переходить у восьмигранний зруб, увінчаний красиво й енергійно нарисованою барочною банею з перехватом в основі та пропорціональним ліхтариком. Гармонійні членування споруди по вертикалі й горизонталі не вносять неспокою в силует. Інтер’єр цілком відповідає екстер’єру. Низенький бабинець контрастує з нефом, який через це сусідство здається більшим, ніж є насправді. В ньому висотне розкриття внутрішнього простору проведене послідовно й ефектно, бо дрібні членування бані створюють ілюзію значної висоти. Головний мистецький акцент, проте, робиться на невеликому, але дуже гарному іконостасі. Він має чотири класичних яруси, а по вертикалі – виразні членування двохярусним восьмиколонним ордером на сім полів. Акант, виноградна лоза та інші декоративні квіти стилізовані дуже своєрідно.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 345.