Церква Воздвиження

Церква Воздвиження чесного хреста та дзвіниця

Церква стоїть у передмісті “Зварич” недалеко від старих солеварень. Збудована або перебудована, згідно з написом на сволоку нави, у 1613 р. У 1661 р. над бабинцем збудовано каплицю св. Іоана Хрестителя. У 1715 р. церква ґрунтовно оновлена, 1823 р. ремонтувалася.

Церква – дерев’яна, тризрубна, двоверха. До більшого квадратного зрубу нави з заходу прилягає менший квадратний бабинець, зі сходу – п’ятистінний вівтарний зруб з невеличким приміщенням з півночі. Четверик центрального об’єму накритий чотирисхилим наметовим дахом, завершеним масивним восьмигранним двоярусним глухим ліхтарем під наметовим вінчанням. Бабинець накритий восьмигранним наметом на низькому восьмерику, вівтар – п’ятисхилим дахом. Бабинець з трьох боків оточений двоярусною галереєю. На його 2-му ярусі влаштована емпора з виходом на галерею. Емпора (каплиця) міститься не безпосередньо над бабинцем, а висунута вперед у західному напрямку і нависає на стовпах поза стінами бабинця. Центральний і вівтарний зруби оперезує піддашшя на випусках вінців. У силуеті пам’ятки домінує центральний об’єм. В інтер’єрі верхи розкриті за формою дахів. Там же зберігся настінний живопис у вівтарній частині – 1-ї половини XVII ст., на східній стіні нави – 1736 р., на емпорі – 1672 р. Іконостає – чотириярусний, пірамідальний, різночасовий. Намісний ряд з празничками – 1-ї половини XVII ст., верхній з апостолами виконаний у 1780 р. (маляр – П.Метельський).

Пам’ятка реставрувалась у 1970-1971 рр. (архітектори – І.Могитич, І.Старосольський). Тоді ж реставровано стінопис.

Інтер’єр з іконостасом
Стінопис вівтаря