Костел Ченстоховської богородиці

Dołhobyczów – par. M.B. Częstochowskiej

22-540 Dołhobyczów,

Proboszcz: ks. Edward Wójcik (1940-1964-1981)

Wikariusz: ks. Tomasz Turek (1976-2001-2001)

Do parafii należą miejscowości: Dołhobyczów, Horoszczyce (część), Kadłubiska, Mołczany, Podhajczyki, Witków, Wólka Poturzyńska.

Kościoł filialny: Witków

Odpust: 26 VIII

Liczba mieszkańców: 2264

Historia parafii:

Od w. XVIII istniała w Dołhobyczowie parafia greckokatolicka. Posiadała dwa kościoły filialne: w Horoszczycach i w Oszczowie. W czasie kasaty unii została zamieniona na parafię prawosławną, a katolicy obrządku łacińskiego należeli do parafii Oszczów. Ta ostatnia istniała od w. XV i należała do diecezji chełmskiej (dekanat Bełz). Przez kilka wieków, aż do r. 1948, siedziba parafii mieściła się w Oszczowie. Na skutek działań wojennych kościół w tej ostatniej miejscowości spalił się. Jednak na terenie parafii znajdował się drugi kościół katolicki, właśnie w Dołhobyczowie (budowany w latach 1911-1914). Po zakończeniu działań wojennych przy tej świątyni skupiło się życie religijne. Tutaj również zaczęła się organizować struktura nowej parafii. Na skutek tego bp lubelski Stefan Wyszyński, w r. 1948, mianował nowego proboszcza, ks. Stanisława Mamcarza, dla parafii nazwanej podwójną nazwą Dołhobyczów-Oszczów. Siedzibą parafii stał się Dołhobyczów. Terytorium jej pokrywało się z granicami dawnej parafii Oszczów. Od r. 1977 Oszczów ponownie stał się samodzielną parafią.

Parafia w Dołhobyczowie została uposażona w ziemię po zakończeniu II wojny światowej. Była to ziemia pocerkiewna (dawniej unicka). Jeszcze w okresie międzywojennym ten teren zamieszkiwała spora liczba prawosławnych, obecnie należą oni do wyjątków.

Kościół, pw. MB Częstochowskiej, z lat: 1911-1914 z fundacji Świeżawskich, wg projektu archidiec. Zenona Kononowicza (było to wotum wdzięczności Świeżawskich za udzielenie przez Stolicę Apostolską dyspensy od małżeńskiej przeszkody pokrewieństwa). Kościół był nieznacznie zniszczony w czasie II wojny światowej (częściowo ucierpiało wyposażenie kościoła – zabrano organy, uszkodzono ołtarz główny). W latach sześćdziesiątych przeprowadzono remont wnętrza.

Murowany z cegły, jednonawowy, neogotycki, na frontonie wysoka wieża. W drewnianym ołtarzu głównym mieści się obraz MB Częstochowskiej, odnawiany w r. 1997 przez S. Makarę. Ołtarze boczne i ławki pochodzą z kościołów, które po zmianie granic państwowych znalazły się poza terenem naszego państwa. W oknach, nawy głównej i kaplic, witraże wyk. w latach osiemdziesiątych XX w. przez M. Redmerskiego z Bydgoszczy.

Przed kościołem kamienna figura MB Niepokalanie Poczętej, wystawiona przez właścicieli dóbr w Dołhobyczowie w r. 1905 jako wotum wdzięczności za ukaz tolerancyjny (statua była poświęcona w r. 1906 przez bp. Franciszka Jaczewskiego).

B . Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. św. Antoniego Padewskiego, w Witkowie, z lat: 1982 – 83, murowany, wg projektu Zygmunta Nowaka z Tomaszowa Lub., poświęcony, 28 sierpnia 1983 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka

Odpust: Św. Antoniego Padewskiego (niedziela po 13 VI)

2. Figura przydrożna w Dołhobyczowie z r. 1858. Neogotycka. Murowana, w kształcie kapliczki, zwieńczona pinaklem z krzyżem. We wnęce rzeźba Matki Boskiej, ludowa.

3. Kapliczka na skraju lasu w Wólce Poturzyńskiej, drewniana, odnowiona, prawdopodobnie z II poł. XIX w., wewnątrz figura św. Antoniego Padewskiego.

4. Krzyż w Dołhobyczowie, z r. 1905, z okazji tolerancji religijnej, metalowy, wsparty na podmurówce.

5. Cerkiew prawosławna, murowana, z r. 1910, nieczynna.

D. Cmentarze:

1. Cmentarz parafialny rzymskokatolicki, założony w r. 1950, czynny, w kształcie litery “L” o pow. 0,64, podzielony na kwatery, ogrodzony od frontu metalowymi przęsłami przy metalowych słupach, z pozostałych stron metalowa siatka

2. Cmentarz prawosławny w Dołhobyczowie, dawniej greckokatolicki, nieczynny, założony na pocz. XIX w.

3. Cmentarz przycerkiewny z mogiłami żołnierzy “Hallerczyków” i ofiar II wojny światowej, nieczynny.

O d p u s t: MB Częstochowskiej (26 VIII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.30, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1948

małżeństw od r. 1948

zmarłych od r. 1948

Kronika parafialna od r. 1948

Lista proboszczów: ks. Stanisław Mamczarz (1948 – 1961), ks. Ignacy Pożerski (1961 – 1968), ks. Alojzy Czarnota (1968 – 1981)

Powołania z terenu parafii: ks. Bogdan Bejgier, ks. Bogdan Staszczuk (archidiec. lubelska), ks. Szymon Szlachta (archidiec. lubelska)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Ignacy Pożerski

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Rodzina Radia Maryja, schola, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół Rolniczych w Dołhobyczowie, Gimnazjum Publiczne w Dołhobyczowie, Szkoła Podstawowa w Dołhobyczowie.