Церква св.Миколи (нова)

Церква св.Миколи 1910 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 15].

с. Довге Підбузьке (Довге).

Дрогобицький.

Церква св. Миколи. 1903.

У 1903 р. поруч старої церкви споруджено нову дерев’яну, розписи якої виконав Корнило Устиянович. Шематизми помилково датують церкву 1909 р.

Це тризрубна одноверха будівля, низький восьмерик нави якої вінчає наметова баня. Тридільність підкреслюють ліхтарі на кінцях гребенів двосхилих дахів,

Поруч розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця типу четверик на четверику. На цвинтарі коло церкви знаходиться могила К. Устияновича, який помер під час виконання робіт в храмі. Надгробний пам’ятник долота Євгена Дзиндри встановлений у 1970-х pp. Стара церква простояла до першої світової війни. Документ 1804 року засвідчує існування в селі ще однієї дерев’яної церкви Вознесення Господнього на Брюховецькому полі.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Дрогобиччина – земля Івана Франка. – Нью-Йорк – Париж: – Сідней – Торонто, 1973.