Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть
не приневолять тебе виявити тайни

Богдан Хмельницький

?

Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 585:800 піксел

Дерев’яна церква св.Михаїла 1907 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Домашин Великоберезнянський район

Церква св. арх. Михайла. 1907. (УПЦ)

У 1751 р. згадують новозбудовану дерев’яну церкву св. Михаила з одним дзвоном, прикрашену старими образами, крім апостолів.

Теперішня дерев’яна церква належить до пізніх малих церковних споруд, що імітують муровані храми. Завдяки невеликим розмірам церква виглядає дуже привітно (при збільшенні розмірів ця інтимність була б неминуче втрачена). Під ґонтовим покриттям церква тішила б око, як і загальновідомі шедеври, але зараз покрівля бляшана. Стіни обшиті вертикально дошками і декоровані ромбами з дощечок. Башта каркасної конструкції з вікнами-голосницями вкрита чотирисхилим наметом з невеликим бароковим завершенням. Вівтарна частина – п’ятистінна з круглим віконцем на кожній стіні. Всередині бабинець і нава складають один об’єм. Іконостас – з початку XX ст. Поверх старих ікон прикріплено нові на полотні. На образі св. Миколи є дата – “AΩЛГ (1833) місяця марта”

Попередня дерев’яна церква була ще меншою і стояла на цьому ж місці. Можливо, з неї взято найменший з трьох дзвонів, що його відлив 1830 р. у М. Ґеївцях майстер Немеш Ласло Шандор.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 94.