2009 р. Культурна спадщина Дніпропетровська

Дата: 10.06.2009

У Дніпропетровську нараховується близько чотирьохсот будівель культурної спадщини. І до недавнього часу їх фактично нікому було охороняти. Під час розвалу Радянського Союзу таким чином зруйнували чимало пам’яток. Як не дивно, руйнують їх і зараз, посилаючись на рішення судів. У цьому сенсі втрату Дніпропетровськом Євро можна вважати доброю новиною: вона принаймні вбереже архітектурну спадщину від апетитів інвесторів та забудовників.

Прикладом того, як долю архітектурної спадщини вирішують одним розчерком пера, є будівля Дитячого світу. Її звели на початку 20-го століття. Цей архітектурний стиль був чи не візитівкою центру міста. Та коли повели мову про те, щоб надати будинку статут об’єкта культурної спадщини, думки фахівців розійшлись. Доки вони міркували з приводу «Дитячого світу», на землю під ним знайшовся замовник. Так і не стало будинку.

Більш резонансною була історія з трьома старими будівлями на вулицях Харківська та Миронова. Їх хотіли занести до переліку об’єктів щойно виявленої культурної спадщини, та не встигли. Ще рік тому стримувати апетити забудовників у місті фактично було нікому. Управління охорони культурної спадщини зявилось лише у січні. Зараз займається тим, що вдосконалює свою картотеку.

Пам’ятки архітектури фахівці інвентаризують та обстежують. Далі вирішують, що потрібно кожній окремій будівлі – простий ремонт, протиаварійні роботи чи дорога реконструкція. Відповідний акт видають власнику будівлі. За законом він несе охоронні зобов’язання. Хоча механізм контролю за цим – лише на стадії розробки. Звіти про всі випадки порушень міське управління передає обласному. Там і вирішують, чи правий власник будинку, який не виконує приписаних ремонтних робіт. Вирішувати можуть довго.

Наприклад, подальшу долю цього будинку на Центральній, 14 в міському управлінні охорни культурної спадщини не знають. Звіт про порушення передали у вищу інстанцію – на цьому і крапка. За кілька кроків від цього негативного прикладу – кардинально протилежний. Будівлю за адресою: Московська, 1 реставрують так, що і причепитись ні до чого. Поки що, – забобонно кажуть фахівці. За довгі роки праці у Дніпропетровську вони звикли до того, що гроші перемагають над історією. Принаймні у цьому випадку сподіваються: такого не буде.

Джерело: “11 канал”