Костел св.Максиміліана Кольбе

Deszkowice – par. Św. Maksymiliana Kolbego

Do parafii należą miejscowości: Deszkowice I, Kol. Rozłopy, Kulików, Źrebce

Odpust: św. Maksymiliana Kolbe (14 VIII)

Liczba mieszkańców: 1208

Historia parafii:

Parafia erygowana, 12 IV 1999 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę, wydzielona z terenu parafii: Szczebrzeszyn, Klemensów i Tworyczów, przynależy do dekanatu szczebrzeszyńskiego.

Kościół, pw. Św. Maksymiliana Kolbego, z lat: 1983-86, pierwotnie kościół filialny parafii w Szczebrzeszynie, murowany, wg projektu archidiec. E.F. Nowakowskich z Lublina, o pow. 200m?. W latach: 1999-2000 gruntownie przebudowany: powiększono prezbiterium, dobudowano boczną kaplicę, zakrystię, kancelarię i mieszkanie proboszcza. Wyposażony w dwa dębowe ołtarze. Ołtarz główny z obrazami: św. Maksymiliana i św. Józefa, boczny z obrazem NMP Niepokalanej, ołtarz soborowy wykonany z czarnego dębu.

Obok kościoła murowana dzwonnica, w niej trzy dzwony o napędzie elektrycznym. Cmentarz kościelny otoczony murowanym z klinkieru parkanem z przęsłami metalowymi.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczki i krzyże przydrożne w większości z okresu międzywojennego, ok.30

Odpust: św. Maksymiliana Kolbego (niedziela po 14 VIII)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1999

małżeństw od r. 1999

zmarłych od r. 1999

Kronika parafialna od r. 1999

Powołania z terenu parafii: ks. Czesław Bartnik (archidiec. lubelska), ks. Józef Bartnik (TJ), Władysław Poździk (archidiec. lubelska), ks. Andrzej Traczykiewicz, ks. Mirosław Wnuk