2000 р. Церкви України: Закарпаття

Дешковиця Іршавський район

Церква Покрови пр. богородиці. XVIII ст. 1839. (УПЦ)

Про священика згадують у 1672 р. Згадка про дерев’яну церкву належить до 1699 р. та 1778 р.

Теперішню дерев’яну церкву збудовано з дуба в селі Сільце в першій половині XVIII ст. Тоді вона була триверхою церквою бойківського або лемківського типу. З того часу збереглися зруби, два заломи колишнього шатрового верху над навою, шатрова стеля над вівтарем.

Храм перевезено в Дешковицю в 1839 році і перебудовано в стилі барокової базиліки. Про це зберігся напис на одвірку: “СЕЙ ДОМЪ БОЖІЙ КУПЛЕНЫЙ ОТ ВЕСИ СІЛЕЦКОЙ ДО ВІСИ ДЕШКОВИЦІ И СОЗДАНЪ POKY БОЖАГО AWЛΘ (1839) МЕСЯЦА ОКТОБРА”.

До головного фасаду бабинця майстерно прибудовано двоярусну каркасну галерею. Над бабинцем височіє квадратна в плані вежа з глухим підсябиттям і двоярусним бароковим завершенням. Усередині бабинець має плоску стелю. Підлогу викладено плитами пісковика. На зрубі зберігався хрест з написом – АФНД (1554) Мешко Иван. Храм ремонтували в 1927 р.

Каркасна двоярусна дерев’яна дзвіниця Покровської церкви, збудована, очевидно, в 1839 p., належить до найцікавіших пам’яток цього жанру.