2011 р. Дерев’яні скарби України під загрозою знищення

Ірина Пустиннікова, редактор порталу “Замки та храми України”

Дернів Кам’янко-Бузького району Львівщини. Головна цікавинка села – не незвичний приземкуватий костел, а церква з – увага! -1666 року. Компактна і позбавлена прибудов, невелика, справжня, поставлена у мальовничому місці над потічком Кам’янкою.

Закинута пам’ятка знаходиться на території не менш закинутого дитячого садка. Навколо храму каруселі, дерев’яні скульптурки і експресивний Івасик-Телесик верхи на лебедях. В самому садку давно вже плебанія, новий – рожевий і величезний – храм – стоїть через дорогу, а Микитинська церква… Ну а що? Вона маленька, стара, в неї протікає дах. Згодиться для складу дитсадівських шафок, не більше.

Покинути напризволяще таку бабусю – сором для країни. Те, що церква дожила до наших часів, пов’язано з тим, що в радянські часи вона працювала хай і не за фахом, але на користь громаді: тут був музей. Зараз… Зараз немає в храму покровителів (кажуть, до Другої світової греко-католицьким храмом опікувались поляки-власники села, родина Вислоцьких).

Церкву ремонтували в 1977 р. на гроші, зібрані на марки Товариства охорони пам’яток (люди під тридцять і старші мають ті марки пам’ятати – їх розповсюджували в школах і на заводах).

Перекрили ґонтом – тоді до реставрацій ставилися серйозно. Але не зовсім: ґонт був не колотий, а рублений. От і зогнив за двадцять з лишком років.

Чотиритомник “Пам’ятки містобудування та архітектури УРСР” сухо повідомляє, що храм споруджено з соснових брусів, а широке піддашшя підкреслює горизонтальне членування пам’ятки. Лише останнє речення писав, здається, не робот: “Пам’ятка належить до числа досконалих споруд народної архітектури галицької школи”.

Україні не потрібні досконалі пам’ятки – інакше дернівська церква була б в іншому стані і статусі. А так… Тризну по ній відправлять лебеді з Івасиком. Більше нікому.