Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть не приневолять тебе виявити тайни

Брно м

Брно (чеськ. Brno, нім. Brünn, лат. Bruna) — місто в Чехії, історичний центр Моравії. Друге за розміром місто країни після Праги. Станом на грудень 2009 року населення міста становило 405 337 осіб. Адміністративний центр Південноморавського краю, а також резиденція Конституційного суду Чеської Республіки, Верховного суду, Вищого адміністративного суду, Верховної прокуратури і омбудсмена. Брно також є важливим освітнім центром Чехії, оскільки у ньому на 34 кафедрах 13 університетів навчається понад 89 тисяч студентів (станом на 09.02.2011 р.).

У Брні щороку проводяться змагання з мотоспорту серії MotoGP, фестиваль феєрверків Ignis Brunensis, який збирає до 180 тисяч відвідувачів на день та багато інших культурних та спортивних заходів.

На честь міста названо астероїд головного поясу 2889 Брно, а також англійський ручний кулемет часів ІІ Світової війни Bren (ZGB-33) (назва походить від двох місць виготовлення зброї — Брно та Енфілд).

Підготував Іван Парнікоза