Церква св. Кузьми і Дем’яна / св. Олексія

Розмір зображення: 800:572 піксел

Перші відомості датуються 1436 р. 1 Згадується церква і у люстрації 1564-1565 рр. 2 В 1578 р. священиком місцевої церкви був о. Олексій, брат якого був на парафії св. Миколи в Холмі. 3 Парафіяльним священиком у 1641 р. був о. Василь Попелицький. 4 У 1651-1655 рр. стара дерев’яна будівля була знищена під час бойових дій визвольної війни українського народу. 5 У акті візитації 1732 р. єпископа Феліціана Володковича про церкву сказано, що дерев’яна будівля “в стінах і дахах добра”6. У 1763 (1786) р. була збудована наступна дерев’яна будівля. 7 З 1875 р. – православна. У 1905 р. на її місці коштом тульського дворянина Клавдія Пас-халова збудована нова мурована церква св. Олексія в неоросійському стилі. 8 Будував її Іван Петрович Коваленський з села Цар Дар Кубанської області, який вже на той час збудував ще три (на жаль, невідомі) муровані церкви в Холмщині. 9 Зачинена після першої світової війни. Знову чинна у 1939-1944 рр. 10 З 1945 р. – костел св. Роха. В костелі збережена ікона XVII(?) ст. Матері Божої Холмської в шатах. 11

Розташована на рівній ділянці при сільській вулиці посеред забудови. Оточена старими листяними, переважно липовими, деревами. Мурована з червоної цегли, не-тинькована споруда. До ширшої, квадратової в плані нави зі сходу прилягає незначно вужчий прямокутний об’єм вівтаря з значно вужчою півциркульною апсидою, а з заходу – рівноширокий вівтарю бабинець з при-сінком в західній частині. Вища нава вкрита низьким чотирибічним пірамідальним наметовим дахом, увінчаним на вершині більшою цибулястою главкою на тонкій шиї. Чотири менші главки вінчали давніше наріжники незначно пониженого північного і південного прясла нави. При адаптації споруди на костел їх замінено низькими конічними маківками без ший. Вівтар і бабинець вкриті двосхилими дахами, а конха апсиди – низьким конічним. Гребінь даху вівтаря вінчає маленька цибуляста главка на вузькій шиї. До південної стіни вівтаря після 1947 р. добудовано невелике прямокутне приміщення ризниці, вкрите двосхилим дахом. Над присінком здіймається два яруси восьмибічної вежі-дзвіниці, завершеної високим восьмибічним наметом, увінчаним главкою на невеликій вузькій шиї. Стіни церкви багато декоровані елементами, отриманими викладанням фігурної цегли та різними системами мурування цегли – поребриками, ґзимсами, півколонками, закомарами тощо. При адаптації на костел зовнішній вигляд майже не змінено.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 27.

3. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Вильна, 1892. – C. CXIV.

5. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна, 1899. Т. 1. – С. 71.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 771, a. 20a.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.