Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:478 піксел

Чорна Тиса. Церква Успіння пр. богородиці, 1836 р. Світлина 1994 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 620.

Дерев’яна церква Успіння 1836 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Чорна Тиса Рахівський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1836. (УПЦ)

Каплиця. XIX ст.

У селі, під схилами могутнього гірського хребта Свидовець, звідки бере початок річка Чорна Тиса, стоїть дерев’яна церква середньогуцульського стилю.

Споруда має всі ознаки цього стилю: бічні прибудови, досить велику башту під чотирисхилим шатром з кулястою главкою, трапецієподібний фронтон на головному фасаді, два стовпи, що підтримують піддашшя обабіч входу. Вівтарна частина має п’ятигранну форму і кругле віконце на східній стіні.

Церкву збудовано в 1836 р. Напис на одвірку – “Робили Василь Мельничук і Михайло Копилюк 16 мая 1891” – свідчить, можливо, про ремонт церкви. Всі дахи й опасання вкриті бляхою ще з 1920-х років, що зовсім не збагачує зовнішній вигляд споруди. Пізніше бляха з’явилася на стінах між дахами та опасанням, а також на вежі. Всередині церкви є чудового різьблення іконостас і царські двері.

Різьблений з дерева надмогильний хрест нині рідко трапляється на Гуцульщині. На цвинтарі коло церкви добувають віку два чудові дерев’яні хрести.

Невеличка мурована капличка, що стоїть на початку села, є однією з небагатьох уцілілих старих каплиць.

Збудував її Федір Клочурак, дідо відомого провідника національно-визвольного руху Степана Клочурака.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 619.