Костел Ченстоховської богородиці

Czołki – par. M.B. Częstochowskiej

Czołki – MB Częstochowskiej Czołki, 22-424 Sitno,

Proboszcz: ks. Wiesław Wróbel (1955-1980-1989)

Do parafii należą miejscowości: Borowina Sitaniecka, Czołki, Kornelówka, Łapiguz, Sitaniec Kol., Sitno-Góra

Kościoły filialne: Kornelówka pw. Św. App. Piotra i Pawła – odpust 29 czerwca

Odpust: Matki Boskiej Częstochowskiej – 26 VIII

Liczba mieszkańców: 1510

Historia parafii:

Decyzją bp. Bolesława Pylaka, w r. 1982, stworzono w Czołkach Samodzielny Ośrodek Duszpasterski, do którego włączono miejscowości będące dawniej w granicach parafii: Horyszów Polski, Sitaniec i Łaziska (same Czołki należały częściowo do Horyszowa Pol. i Sitańca). Erekcja parafii nastąpiła 30 VI 1983 r. Pierwotnie w dekanacie zamojskim kolegiackim, a obecnie sitanieckim. W r. 1981 powstała tymczasowa kaplica w dawnej remizie strażackiej, następna drewniana kaplica, już na placu kościelnym, z r. 1983.

Kościół parafialny, pw. MB Częstochowskiej, w Czołkach, z lat: 1983-85, wg projektu architektonicznego mgr. inż. Władysława Frąckiewicza z Krasnegostawu, projekt techniczny wykonał inż. Stefan Chmielowiec z Zamościa, konsekrowany, 14 czerwca 1986 r., przez bpa Jana Śrutwę.

Murowany, otynkowany, trzynawowy, trójdzielny, po prawej stronie prezbiterium zakrystia, połączony z częścią mieszkalną, cały kompleks kryty blachą miedzianą. Nawy boczne niższe o sklepieniu żelbetowym kryształowym, nawa główna wyższa, sklepiona po więźbie dachowej, obrobiona drewnianą boazerią. Prezbiterium na przedłużeniu nawy głównej, ściana ołtarzowa dekorowana sceną Ukoronowania NMP, zaprojektowana i wykonana przez mgr Janusza Szczekana z Hrubieszowa (r. 1996), w zwieńczeniu aureola w której postać Boga Ojca, nad aureolą symbol Ducha Świętego w postaci gołębicy. Po obu stronach symbolu Ducha Świętego dwa aniołki trzymające szarfy z napisem “Te Deum Laudamus”. Ołtarz soborowy, ambonka i świecznik wykonane z marmuru, sedilia dębowe z tapicerką. Nad wejściem głównym wieża, w niej trzy dzwony z r. 1994.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Pierwszy kościół filialny, pw. św. App. Piotra i Pawła, w Kornelówce, z r. 1956, wg projektu archidiec. Klimka, poświęcony w r. 1956, murowany, rozbudowany w r. 1980, o pow. 50m?., ołtarz drewniany, w nim obraz Pana Jezusa niosącego Krzyż (mal. Ł. Bałzukiewicz), po bokach obrazy św. Piotra i św. Pawła (tej samej autorki). Na cmentarzu kościelnym grota Matki Bożej z r. 1983. Wyżej wyminionych obiektów już nie ma. Gdyż w latach 1995 – 2002 został tutaj wzniesiony nowy kosciół filialny pod samym wewzawniem według projektu mgr.. inż. Władysława Fronckiewicza. Kamień węgielny wmurowany, 12 października 1997 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. Murowany, trzynawowy, w stylu bazylikowym, z zapleczem gospodarczym. Ściana frontowa zdobiona licznymi pilastrami, przechodząca w wieżę zwieńczoną krzyżem. Nad wejściem głównym do kościoła chór. Nawa główna o wys. 9 m., o płaskim stropie (ozdobiona sztukaterią), nawy boczne, o wys. 6m., oddzielone filarami wykonanymi na planie krzyża, przechodzące łukiem w kierunku ściany. Posadzka graniotowa – ozdobiona wzorami, w oknach witraze, przedstawiająca tajemnice różańcowe. Obok kościoła od strony zachodniej kapliczka, upamiętniająca mord na mieszkańcach Kornelówki, dokonany 19 i 21 maja 1942 roku przez nazistów hitlerowskich.

O d p u s t: św. App. Piotra i Pawła (29 VI).

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny z r. 1986, grzebanie zmarłych rozpoczęto w r. 1987, ogrodzony.

2. Cmentarz żołnierzy austriackich, z I wojny światowej, przy drodze do Sitna, nieczynny.

D. Inne miejsca kultu

1. “Pietrówka” – źródełko w Kol. Kornelówka, bijące od wiosny do dnia 29 czerwca, z którym, związane jest podanie, że w tym miejscu istniał dawniej kosciół, który się zapadł. W dniu odpustu według legendy słychać bijace spod ziemi dzwony.

Odpust: Matki Bożej Częstochowskiej (26 VIII)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 12.00, 10.00 (Kornelówka)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1981

małżeństw od r. 1982

zmarłych od r. 1982

Kronika parafialna od r. 1982

Lista proboszczów: ks. Jerzy Hanaj (1983 – 1989), ks. Wiesław Wróbel -

Powołania z terenu parafii: ks. Tomasz Robaczyński (kapelan WP – Kraków)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, schola, ministranci, Rada Parafialna, Rada Duszpasterska, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Borowinie Sitanieckiej, Szkoła Podstawowa w Kornelówce