2008 р. Заява з приводу руйнування ансамблю Святодухівського собору в Чернівцях

Документ дослівно. Заява з приводу руйнування ансамблю Святодухівського собору в Чернівцях

Блок національних сил Буковини – 58000, м.Чернівці, вул. Шептицького, 4, тел. 527040, bnsb@gmail.com

Блок національних сил Буковини глибоко обурений варварськими діями УПЦ Московського патріархату та чернівецької влади на території Святодухівського собору. Ландшафтна зона скверу біля собору раніше потопала у зелені, а тепер стала загазованою автостоянкою. Там вирубують дерева, що були окрасою скверу, улюбленого місця чернівчан і гостей міста.

На території собору з’явилися недоречні історичному ансамблю забудови, склади різних матеріалів та сміття. Втрачається чудова класична європейська архітектура. Чому влада дає погодження на якісь забудови на території собору, що руйнують задум і творіння великих майстрів минулого?

Історична огорожа, якій 150 років, що вистояла дві світові війни і совіцких руйнівників Святодухівського собору, знищується сьогоднішніми власниками, представниками церкви Московського патріархату з метою небогоугодних справ.

Окрім ”господарської діяльності”, у соборі продавались календарі із зображенням Богоматері і закликом у виборчий період до віруючих голосувати за одну із політичних партій. Таким чином церква перетворилась у агітпункт.

Закликаємо засоби масової інформації, громадськість і владу стати на оборону історичної і духовної спадщини Буковинського краю та української держави.

Голова Чернівецької обласної організації Української народної партії Іван Антонюк

Голова Чернівецької обласної організації УНА-УНСО Остап Бойко