2009 р. У Чернівецькому університеті відновили домову церкву митрополита

Дата: 26.10.2009

Домову церкву митрополита відновили у центральному корпусі Чернівецького нацуніверситету. Раніше у цьому приміщенні працював музей народної творчості. «Ми зрозуміли, що час, коли у церквах працювали музеї, вже минув, і цим спорудам потрібно повертати їх первинне призначення», – повідомив на прес-конференції ректор Чернівецького нацуніверситету Степан Мельничук. Про це інформує власкор ЗІКу.

Для домової церкви митрополита у Чернівецькому університеті відновили іконостас за оригінальними фото, які віднайшли у Празі з допомогою Фонду Главки – архітектора унікальної будівлі резиденції буковинських митрополитів. Розписував іконостас художник Іван Терен. Встановлення іконостасу розпочали лише зараз, після перших осінніх дощів, які дозволили пересвідчитися у тому, що купол церкви після ремонтних робітне [не?] протікає.

Загалом за останні три роки університету вдалося відремонтувати зливову каналізацію, перекрити мозаїчні дахи шостого корпусу та семінарської церкви, замінити мідні ринви на центральному корпусі та розпочати підготовчі роботи для його перекриття.

За словами ректора Степана Мельничука, за останні 20 років університет лише у 2007 році отримав з держбюджету на реставраційні роботи 7 мільйонів гривень, а також торік 2 мільйони гривень. Однак для завершення реставрації лише дахів над усіма корпусами резиденції буковинських митрополитів університету потрібно ще 10 мільйонів гривень.

Степан Мельничук вважає, що номінування резиденції буковинських митрополитів на внесення до переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО дозволить привернути увагу до цієї унікальної істотко-архітектурної пам’ятки державної влади та громадськості.

Однак присутній на прес-конференції заступник міністра культури і туризму Микола Яковина, який вивчав у Чернівцях стан підготовки номінаційного досьє резиденції та дотримання пам’ятко-охоронного законодавства, жодних обіцянок щодо можливості державного фінансування подальших реставраційних робіт на цьому важливому об’єкті не дав.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»