2008 р. Експонати музею доїдає шашіль

Анатолій Никифоряк

Дата: 04.07.2008

Музей народної архітектури та побуту в Чернівцях потерпає від міліметрових жучків – шашеля. Вони підточують дерев’яні експонати. Боротися з жучками майже неможливо, а поступова заміна пошкоджених елементів споруд призведе до втрати їх автентичності. Із роками можна буде побачити лише копії.

У музеї площею 16 га представлено 35 об’єктів. Одних із них – дерев’яна церква, збудована 200 років тому. Її привезли з Кіцманського району. Останнім часом жуки пошкодили колоди. Раритет поступово перетворюється на порох.

– Ось це колесо, яка філігранна робота,- показує Олег Кучурян, 42 роки, заввідділу етнографії та архітектури музею. – І що зробив шашель? Усе з’їв, переточив.

Кількаразове поливання експонатів хімічними розчинами псує деревину, вона трухлявіє та покривається грибком. Інший шлях – це пломбування кожної дірки розчином. Та на це бракує коштів.

Обслуговуючий персонал музею зменшився із 60 осіб до 20.

Джерело: “Газета по-українськи”