Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Церква Воскресіння 1692 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 97].

Дуже давнім способом влаштування своєрідного фундаменту були «стендари» – трохи заглиблені в землю короткі товсті окоренки, які ставились у ряд один до одного по всьому контуру будови. Такі фундаменти можна побачити ще в Степані на Ровенщині, в Тучапах, Холоїві, Цеперові на Галичині.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 25 – 26.

с. Цеперів.

Кам’янко-Бузький.

Церква Воскресения Господнього. 1938.

Вже у 1466 р. в селі існувала церква. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха, увінчана пірамідальним наметовим верхом з одним заломом і поставлена на потужні стендари була збудована у 1749 р. (деякі джерела подають 1731 чи 1692 р.) коштом дідича Івана Стрілецького. У 1938 р. її розібрали, плануючи перевезти в с. Поршна під Львовом (цей проект не був здійсненим) . В цьому ж році розпочалося спорудження мурованої церкви за проектом Євгена Нагірного. Будівля хрещата в плані, увінчана над середхрестям грушастою банею на світловому восьмибічному барабані. З 1963 по 1989 р. церква стояла зачиненою.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 1794.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 24, 75.