Костел св.Андрія Боболі

Bystre – par. Św. Andrzeja Boboli

Kościół filialny: Kulno

Odpust: św. Andrzeja Boboli

Liczba mieszkańców: 1800

Historia parafii:

Parafia Bystre erygowana została 9 maja 1997 r., dekretem Bp. zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwy. Należy do dekanatu biłgorajskiego południowego. Wydzielona została z parafii pw. Narodzenia NMP w Krzeszowie. W skład nowej parafii pierwotnie weszły następujące miejscowości: Bystre, Kustrawa, Łazów, Sigiełki. Pierwszym proboszczem został mianowany ks. Jerzy Kołtun, dotychczasowy wikariusz Parafii św. Krzyża w Zamościu.

Kościołem parafialnym został dotychczasowy kościół filialny parafii Krzeszów, pw. św. Andrzeja Boboli, w Bystrem. Funkcję plebanii pełni czasowo dzierżawiony budynek zastępczy – siedziba biura byłego SKR w Bystrem – oddalony od kościoła około 150 metrów.

25.05.1997 odbył się po raz pierwszy odpust parafialny ku czci św. Andrzeja Boboli. Uroczystość ta została połączona z liturgicznym objęciem parafii przez ks. Jerzego Kołtuna. Wkrótce po utworzeniu parafii daje się zauważyć wyraźne ożywienie życia religijnego koncentrujące się wokół kościoła parafialnego czego wyrazem jest zwiększająca się frekwencja w niedziele w czasie Mszy św., oraz przybywający szybko stan liturgicznego wyposażenia kościoła /chorągwie, klęczniki, stroje ministranckie…/.

16.12.1997 dekretem bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwy, z parafii Potok Górny /Dekanat Tarnogród/, do parafii Bystre zostaje włączona miejscowość Kulno z kościołem filialnym pw. św. Maksymiliana Kolbe (kościół ten obecnie stanowi współwłasność – rozumianą po połowie – z Parafią Prawosławną w Tarnogrodzie. Podobny stan prawny dotyczy cmentarza grzebalnego znajdującego się w lesie za Kulnem). Miejscowość liczy około 500 osób.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Św. Maksymiliana Kolbe, w Kulnie.