Каплиця св.Юрія

Каплиця св.Юрія

Каплиця 1875 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 339].

Дерев’яна каплиця св.Юрія 1875 р. (Шишаки) [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 117].

с. Бутини.

Сокальський.

Каплиця св. Юрія. 1875.

Розташована в лісі на присілку Шишаки. Сюди, за легендою, до кринички приходив часто монах Петро Ратенський, пізніший митрополит Київський (помер 1326 р.). Через якийсь час поставили над криничкою каплицю. Коли вона від старості похилилася, власниця села Бутин Людвика Незабитовська власним коштом вибудувала над криничкою нову дерев’яну каплицю. Зачинена у 1962 – 1989 pp. і частково знищена. Дерев’яна, однозрубна (квадрат зі зрізаними гранями), увінчана восьмериком і шоломовою банею з ліхтарем і маківкою.

Чернецкий В. Короткі історичні відомости про криничку і капличку в Шишаках в окрузі Львівском. – Львів, 1891.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 74.