Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла 1879 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 29].

с. Бутини.

Сокальський.

Церква св. арх. Михайла. 1879.

Перші відомості про церкву походять з 1564 – 1565 pp. Попередня дерев’яна одноверха церква, збудована в XVII ст., простояла до 1864 р. У 1862 р. закладено наріжний камінь під нову муровану споруду за проектом архітекта Сильвестра Гавришкевича, яка споруджувалася коштом дідички Людвики з Борковських Незабитовської. Завершена у 1877 р. В цьому ж році вона завалилася і її розібрали до фундаментів. Коштом цієї ж дідички у 1879р. вимурували нову святиню, але вже без бань. У 1892 р. старанням о. Михайла Шеремети церкву і іконостас розмалював Корнило Устиянович з Степаном Томасевичем та Прокопом Мартинюком. За те, що К. Устиянович в композиції «Страшного суду» над хорами в пеклі зобразив людину в конфедератці, його притягнули до судової відповідальності. На процесі захисником виступав майбутній президент ЗУHP Кость Левицький. Для художника справа закінчилася позитивно. В 1960-х роках живопис поновлювався. Церква хрещата в плані, з півциркульно завершеним вівтарем, безверха, увінчана над середхрестям ажуровим ліхтарем з маківкою, з ознаками стилю класицизму.

«Батьківщина». – Львів, 1893, № 12.

Білоус Т. Церкви русскія въ Галиціи и на Буковині. – Коломия, 1877.

«Діло». – Львів, 1892, № 143; 1893, № 128, 129.

Спис галицьких парохій XII – XVI ст. // Студії семинара для історії сходу у фільософічному виділі гр. кат. богословської академії у Львові. Під

Чернецкий В. Село Бутини в окрузі Жолківськім. // Книжочка місійна, 1898. – Ч. 5, с. 17 – 24.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 73.