Церква Покрови

Церква вперше згадується у документах 1447 р. 1 В цей час місцевим священиком був о. Василь. Наступна згадка датується 1526 р. 2 У візитації 1741 р. описано дерев’яну церкву з захристією, що потребує ремонту дахів. 3 Акти візитацій єпископа Куземсько-го 1870 р. зазначають, що збудована нова церква, 4 яку часто датують 1871 р. – роком посвяти. 5 Це була тридільна дерев’яна будівля в плані хреста з невеликою ризницею з півдня, увінчана однією банею. Поряд з нею розташовувалась стара дерев’яна дзвіниця на стовпах. У 1914 р. новопризначений єпархіальний архітектор Євген Чиж отримав указ імператора на будову нової церкви, 6 але перешкодила війна. Зачинену у міжвоєнний період церкву зруйновано 7 червня 1938 р., 7 при цьому спрофановано святі Дари.

1. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна, 1899. Т. 1.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, f. 117f.