1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 800:495 піксел

Говорячи про культові пам’ятки кам’яної скульптури стародавніх слов’ян, не можна не згадати унікального рельєфу в селі Буші поблизу Могилева-Подільського. Рельєф, точна дата створення якого невідома, входив до комплексу храму, вирубаного в скелі, і становив головну художньо-ідеологічну домінанту його оформлення. [Бушанський рельєф являє собою пам’ятку, місце якої в історії мистецтва взагалі визначити важко. Те, що він належить до часів поганства, не викликає сумнівів. Однак немає підстав відносити його до епох дуже віддалених (наприклад, до епохи бронзи). Тому, гадаємо, найбільш вірогідним буде пов’язувати його з творчістю стародавніх слов’ян] На рельєфі зображено складну композицію, про зміст якої існують різні припущення. Центром її, безперечно, є людська постать у молитовній позі. Людина стоїть навколішках з благально складеними руками. Об’єктом, до якого звернуто моління, є дерево з півнем на одній з гілок. Позаду людської постаті зображено оленя з великими гіллястими рогами. Стиль зображення схематичний, але слід зважити й на стан пам’ятки, яка протягом більш як тисячу років зазнавала руйнівних впливів природи. Втім, будова живих істот передана досить добре.

Можна висловлювати різні припущення щодо змісту рельєфу, зокрема, з приводу того, що означають зображення оленя або півня, однак цілком очевидно, що сцена в цілому має ритуальний характер.

Рельєф на камені з с. Буші на Вінниччині. І тис. н. е.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 119.