Костел св.Андрія Боболі

Bukowa – par. Św. Andrzeja Boboli

Bukowa, 23-400 Biłgoraj,

Do parafii należy miejscowość: Bukowa

Odpust: niedziela po 16 V

Historia parafii:

Parafia w Bukowej erygowana, 12 czerwca 2000 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. Miejscowość wcześniej (przed rokiem 1982) należała do parafii św. Marii Magdaleny w Biłgoraju, a następnie do parafii Korytków Duży.

Kościół, pw. Św. Andrzeja Boboli, w Bukowej. Budowę rozpoczęto latem 1951 r. Projekt wykonał prywatnie Józef Blacha z Bukowej. Na skutek tego budowa została wstrzymana przez władze administracyjne (28 VIII 1951 r.). Kolejny plan wykonał architekt powiatowy. Pod koniec r. 1956 plan zatwierdzono i przystąpiono do budowy. 10 XI 1957 r. nastąpiło poświęcenie świątyni. Na przełomie r. 1957/58 sprawiono ołtarz główny i dwa boczne oraz ambonę. Od tej pory zaczęto tu sprawować liturgię w niedziele i święta (księża dojeżdżali z parafii). Kościół jest zbudowany z drewna (rygle, obite z obu stron deskami).

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica, pw. św. Józefa Oblubieńca, w Andrzejówce, z r. 1999, w budynku dawnej szkoły, projekt adaptacyjny wykonał inż. Henryk Bartoszek z Biłgoraja, poświęcona, 2 października 1999r., przez bpa Mariusza Leszczyńskiego. Odpust: św. Józefa (niedziela po 19 III)

C. Cmentarz grzebalny założony w r. 1957.

Odpust: św. Andrzeja Boboli (niedziela po 16 V)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów: 1977 – 1993 i od lipca 2000 r.

małżeństw: 1977 – 1993 i od września 2000 r.

zmarłych: 1977 – 1993 i od września 2000 r.

Kronika parafialna od r. 2000

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, KSM, parafialny zespół charytatywny

Liczba mieszkańców: 652

Liczba katolików: 652