2007 р. Замок із психлікарнею та храмом

Дата: 31.05.2007

Фортеця стоїть на порослій соснами горі і є не тільки найвищою будівлею колись містечка, а тепер села Буданова, але й чи не найкращою твердинею….

Добратися до замку можна тільки пішки. Потрібно йти брукованою, але дуже вибитою доріжкою повз статую колгоспниці із зачіскою, як у Юлії Тимошенко, та зі снопом у руках. Вона теж дивиться на фортецю.

Цей замок на перший погляду є тихим місцем. Тут прибрано, ростуть кущі й дерева, під однією зі стін стоїть лавка, а поряд неї – скульптури святих із костьолу. Храм стоїть тут же, його облаштували у двох вежах фортеці і по неділях та святах тут збираються місцеві римо-католики. Колись у замку був ще й монастир, а тепер у ньому працює психіатрична лікарня.

Сучасний замок збудували на місці дерев’яного 400 років тому. У 1675 році фортецю захопили турки. Неподалік від замку є урочище Погибниця, на якому стоять 79 могил. Три з них високі, на одній можна побачити камінь із написом: “Тут, в тому місці, Погибницею званому, спочивають оборонці від турків і татар 1675 р”.

Як розповідає давня легенда, турки йшли з-під Теребовлі на Буданів. Люди з містечка взнали про це і сховалися в замку. Але вночі біля мосту з’явилася одна жінка з дитиною. Вона почала просити, щоб її пустили в замок, або щоб взяли хоча би дитину. Ворог був ще далеко, тому вирішили відкрити браму.

Це була пастка: через відкриті ворота в замок вдерлися турки. Після жорстокої битви в живих не залишився жоден із захисників фортеці. Їх потім поховали на пустирі. Жінок і дітей – кожного окремо, а чоловіків – в тих трьох високих могилах.

Після цих подій твердиня рівно сто років стояла в руїнах, доки частину її не перебудували у костел. Лікарню у пам’ятці влаштувала вже радянська влада.

Найкраще їхати до Буданова автобусами, які курсують з “великого” автовокзалу Тернополя.

Перший рейс до цього села з фортецею відправляється о 7.40, а потім ще о 8.40 та 11.10. Квиток до Буданова коштує 8,65 грн, а дорога займе приблизно 1,5 год. В автобусі краще займати місця з правого боку, тоді дорогою можна буде побачити ще й замок у Теребовлі і давній монастир із замком у Підгорі.

Назад до обласного центру можна повертатися автобусами “Тернопіль-Ласківці” або спершу доїхати до Чорткова, а звідти потягом чи знову ж таки автобусом – до Тернополя. Потягом із Чорткова їхати дешевше, ніж автобусом, бо квиток коштує не 11, а 4,6 грн. Дизель відправляється о 14.40. Дорога до Тернополя займе десь 2,5 год.

Фортеця у Буданові добре збереглася завдяки тому, що вона не стоїть пусткою і про неї як-не-як, але дбають. У цьому замку немає музею чи портретів князів, але там залишився дух старовини. Неповторним є і костел у вежах, адже у місці, звідки оборонялися від турків, тепер моляться Богу.

Втім, всю фортецю можна просто не оглядати через присутність тут психоневрологічної лікарні. Найкращим замок є ззовні, з підошви гори чи від місцевої автостанції він виглядає як досі діюча фортеця.

Володимир Мороз

Джерело: RIA