2009 р. Пінзель у Луврі: а Україна – проти?

Оксана Зьобро

Дата: 08.10.2009

Скульптура святого Онуфрія Іоана Пінзеля, яка знаходиться в церкві у Рукомиші поблизу Бучача, може стати яблуком розбрату під час підготовки “луврської” виставки майстра.

Доки у Луврі триває підготовка до експозиції скульптур “галицького Мікеланджело” Іоана Георга Пінзеля, який жив і творив у XVIII ст., в Україні назріває скандал навколо його скульптур. Між Бучацькою районною радою та Тернопільською обласною радою розпочалася справжня битва за роботи митця. Так під загрозою опинилася не лише спадщина Пінзеля, а й імідж України у світовому культурному просторі.

Бучацька районна рада прийняла рішення про заборону вивозити предмети історико-культурної спадщини за межі району. Заборона, перш за все, стосується скульптури Святого Онуфрія роботи Іоана Пінзеля, яка знаходиться в церкві у селищі Рукомиші Бучацького району. Ця робота – одна із 23 творів митця, які мають виставлятися з жовтня 2011 до січня 2012 року у капличці Людовика XIV у найбільш відвідуваному музеї світу – паризькому Луврі.

“Була створена комісія Бучацької районної ради з питань збереження історико-культурної спадщини в Бучацькому районі, яка виявила, що є багато історико-культурних та сакральних цінностей, які були вивезені з району і назад не повернені”, – розповіла кореспондентові “ВЗ” голова тимчасової комісії Бучацької райради Олена Сурм’як.

“Наша позиція проста – якщо роботи не повертаються, то нема чого дозволяти їх вивозити. Це стосується абсолютно всіх історико-культурних та сакральних цінностей, які є на території Бучацького району, у тому числі і скульптури Св. Онуфрія. Думаю, є інші скульптури, які можуть достойно представити Пінзеля на всіх найвищих рівнях. Не розумію, кому і чому вперлося саме в статую Св. Онуфрія.

Комісія експертів з Лувру, яка обирала, які роботи виставлятимуться в Парижі, на інші роботи митця не дуже й дивилася. Цей його твір – сакральна цінність, яка належить громаді церкви і була створена спеціально для цього храму. Як освячену річ забрати з храму і возити по цілому світі?!”.

Також представники ради району звернулися до Президента і Прем’єр-міністра з проханням заборонити вивозити всі твори Пінзеля, які походять з Бучача, за межі України. Зважаючи на те, що Бучач – друге місто в Україні після Львова, де найбільше вціліло скульптур видатного Іоана Георга Пінзеля, то під загрозою “не побачити” Париж опиняються й інші твори митця, які наразі зберігаються у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї і які, за попередньою домовленістю, мають поїхати “на екскурсію” до Лувру.

Планує Бучацька районна рада також повернути втрачені цінності, в тому числі і роботи Пінзеля. Її представники звернулися до Тернопільської обласної ради з вимогою передати у Бучач усі твори видатного скульптора, які він створив для архітектурних ансамблів міста. Йдеться про роботи, які офіційно передавали до фондів Тернопільського краєзнавчого музею, щоб вберегти їх від руйнування та розкрадання. Робили це головний архітектор Бучача 21 грудня 1971 р., священик 29 січня 1980 р. та районна адміністрація у 1993 р.

Це, зокрема, фігури святих Франциска Борджіа та святого Вікентія, чаші із останками сердець каноніків Потоцьких, царські ворота, антипедії, фігури алегорій і святого Товія, які первісно перебували у Покровській церкві та костелі Успення Богородиці, що у Бучачі. Відмову передавати творіння Пінзеля у Бучач працівник Тернопільського краєзнавчого музею, мистецтвознавець Віра Стецько пояснює тим, що подібна передача, згідно із законодавством, може відбутися лише через Міністерство культури.

“Окрім того, у храмах Бучача немає відповідних умов, зокрема недостатня охорона, – каже вона. – Ми вже маємо прецедент, коли твори Пінзеля зникли з костелу у Буданові Теребовлянського району. Їх через Кременець вивезли у Польщу”…

“Ми просимо повернути ці сакральні цінності релігійним громадам району, відповідно до закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, – коментує ситуацію Олена Сурм’як. – Хочемо повернути роботи Пінзеля не куди-небудь, а у наші храми, які на даний момент відновлені і де решта скульптур, які не були вивезені, знаходяться в ідеальному стані.

Зараз Покровська церква веде ремонтні роботи спеціально для того, щоб створити абсолютно усі умови для повернення скульптур Пінзеля (підтримання вологості та температурного режиму). У костелі Успення Пресвятої Богородиці відповідні умови вже створені. Думаєте, українські музеї сьогодні можуть забезпечити належну охорону своїм експонатам? А обидва храми забезпечені і охороною, і сигналізацією, і за безпеку відповідають”.

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв, першовідкривач і головний опікун творчого спадку Пінзеля:

“Районна рада не може заборонити експозицію скульптури Пінзеля в Луврі. Це пам’ятник, який охороняє держава, він на державному обліку. Ні районна рада, ні обласна заборонити вивезення та експозицію статуї Св. Онуфрія чи іншої роботи Пінзеля не має права і повноважень. Це може зробити лише міністр.

А заявляти кожен може, що собі захоче. Якщо дурні сидять, то й заявляють невідомо що. Усі країни дають експонувати свою мистецьку спадщину за кордоном. Вперше в історії України за тисячу років у Луврі буде виставлятися український художник! Та як можна думати про щось інше?! Виставка відбудеться через півтора року, триватиме два місяці… Все це забезпечує французька сторона. Поліція охоронятиме роботи, вони будуть у повній безпеці”.

Джерело: “Високий замок”