2008 р. Герой Бородіно Кутузов виграв ще одну битву – у Бродах проти Бандери

Дата: 28.08.2008

Депутати Бродівської міської ради (Львівська область) не підтримали ініціативу «Свободи» демонтувати погруддя російському полководцю Михайлові Кутузову і замість нього встановити пам’ятник провідникові ОУН-УПА Степанові Бандері. Про це це сьогодні, 29 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу. На вчорашній, 28 серпня, сесії Бродівської райради було розглянуто відповідний запит від депутата В. Горішнього (ВО «Свобода»). Попередньо з цього приводу відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді і спорту, охорони здоров’я.

Представник комісії В. Словінський на сесії зачитав її рішення. У ньому сказано, що місцева преса вивчала громадську думку щодо демонтажу цього пам’ятника (було надруковано кілька відгуків у районній газеті «Голос відродження») і думка більшості така – погруддя Кутузова залишити там, де воно перебуває сьогодні, і не керуватися принципами етнічної належності. До того ж, комісія вважає, що питання демонтажу пам’ятника Кутузову є зараз не на часі, бо треба дбати про збереження пам’яток історії і культури, а не їх руйнувати.

Після виступу голови комісії це питання більше не обговорювалося: до голосування з його приводу не дійшло.

У коментарі кореспонденту ЗІКу міський голова Богдан Семчук зазначив: «У Бродах є достатньо пам’ятників, щоб схилити свої голови і віддати шану борцям за вільну і незалежну Україну. У нас є чудовий житловий масив, одна з вулиць якого має ім’я Степана Бандери. У відновлення цього мікрорайону торік були вкладені чималі кошти. Чому б не встановити там пам’ятний знак Степанові Бандері».

Довідка ЗІКу

Пам’ятник Кутузову у Бродах був відкритий восени 1985 року. Автори: скульптор П. А. Мазур, архітектор С. М. Соколов.

Кутузов М. І. (1745 – 1813) – російський фельдмаршал, який 1812 року розбив французів на Бородінському полі під Москвою. Кутузов побував у Брохах вже після Аустерліца (за даними істрика Дмитра Чобота у січні 1806 р.), де певний час займався штабною роботою, звідти поїхав спочатку в Дубно, а згодом до Києва, де протягом року обіймав посаду військового губернатора. У Бродах Кутузов писав накази, рапорти, копії яких зберігаються в експозиції місцевого музею.