Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 593:800 піксел

Брестів. Церква Різдва пр. богородиці, 1912 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 213.

Брестів Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1912. (УПЦ)

Парохія відома з середини XVII ст. Угорську назву Ormod село отримало в 1888 р.

Вперше церкву згадано в 1692 р. У 1733 р. за священика Андрія Брестовського згадують дерев’яну церкву св. Михайла. Тоді філії були в селах Лецовиця, Малий Брестів, Плоскановиця і Цолановиця. Про нову дерев’яну церкву йдеться 1798 р.

Дерев’яна церква св. Миколи стояла в селі до 1912 р., коли трохи вище було збудовано нову кам’яну церкву з двома колонами обабіч входу, що тримають трикутний фронтон.

Місцевий парох о. Юлій Данкулинець сам зробив проект церкви, а також організував і вів усе будівництво.

Іконостас роботи І. Павлишинця налічує 48 ікон, намальованих олією на полотні Ю. Віраґом. Малювання в інтер’єрі виконали художник Ландовський та маляр Михайло Ласло у 1950-х роках. Перед головним фасадом у 1931 р. було встановлено кам’яний хрест.

Місцевий парох Іван Малишко перебував в ув’язненні з 1949 до 1956 р. З 1952 р. в церкві дякує Іван Ганькович.