2009 р. Для створення музею Богдана-Ігоря Антонича на Львівщині потрібно понад 530 тис. грн

Дата: 21.04.2009

У селі Бортятині Мостиського району Львівської області готуються до 100-річчя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича. Зокрема, працівники Судовишнянського лісництва вже облаштували подвір’я будинку, де проживала родина Антоничів. Про це повідомив сьогодні, 21 квітня, власкор ЗІКу з посиланням на голову Мостиської районної ради Антанаса Вербаускаса.

Антанас Вербаускас занепокоєний тим, що відповідного указу Президента про відзначення на державному рівні 100-річчя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича досі немає. Отож, відсутнє й державне фінансування, яке так необхідне саме в ці дні для реконструкції садиби великого українця в Бортятині.

Довідка ЗІКу

Нагадаємо, що в Мостиському районі Львівської області в рамках підготовки до відзначення столітнього ювілею Богдана-Ігоря Антонича (5 жовтня 1909 – 6 липня 1937), який проживав в Бортятині Мостиського району разом з родиною, уже виділено приміщення для музею і виготовлено проектно-кошторисну документацію для його реконструкції. Вартість робіт з реконструкції приміщення у Бортятині для музею Богдана-Ігоря Антонича становить 533,6 тис. грн, але джерела фінансування на цей час немає.

Наприкінці минулого року голова Мостиської районної ради Антанас Вербаускас офіційно відвідав Київ, де зустрівся з міністром регіонального розвитку та будівництва України Василем Куйбідою з приводу включення питання реконструкції музею Богдана-Ігоря Антонича у мостиському Бортятині, а також реконструкції місцевої школи за рахунок субвенцій Державного бюджету на 2009 рік у соціально-економічну програму Львівської області. Ці заходи мають бути спрямовані на гідне відзначення на державному рівні 100-річчя Богдана-Ігоря Антонича.

За словами Антанаса Вербаускаса, офіційна зустріч з міністром Василем Куйбідою відбулася за сприяння письменника Романа Лубківського, якого обрано почесним головою оргкомітету з відзначення 100-літнього ювілею видатного українця Богдана-Ігоря Антонича. А розмова з міністром Куйбідою стосувалася фінансування робіт з відзначення цього ювілею в 2009 році саме в селі Бортятині, де поховані батьки Б.-І. Антонича.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»