Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 606:800 піксел

Православна церква діяла в 1995 р. [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Вперше церква в селі Пустотва згадується у податкових документах з 1531 р. 1 У 1724 р. колятором був дідич Суходольсь-кий. 2 З 1875 р. православна. У 1878 р. виготовлено проект нової мурованої церкви замість старої дерев’яної, критої соломою. 3 Зведена мурована споруда у 1879-1880 рр., а освячена у 1881 р. 4 Священик благочинний другого Холмського округу, подаючи в єпархіальне управління опис освячення, закінчив його словами одного старшого чоловіка з Бончі: “Чи не можна зробити картину з цієї колишньої церкви на пам’ять, а то, можливо, наші правнуки не захочуть повірити розповідям, які то страшні храми Божі були у нас за унії”. 5 28 вересня 1886 р. церква освячена після ремонту і внутрішнього прикрашення. 6 В міжвоєнний період була весь час діюча. Закрили її щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції Вісла. У 1957 р. знову відчинена для православних вірників. 7

Розташована на підвищеній рівній ділянці при сільській дорозі. Мурована споруда в стилі російських церков XVII-XVIII ст. Незначно ширшу її наву вінчає світловий восьмибічний барабан, завершений цибулястою банею. Над прямокутним бабинцем здіймається два яруси (верхній – восьмибічний) вежі-дзвіниці, увінчаної шатровим наметом з маківкою. Ще одна маківка вінчає п’ятисхилий дах гранчастого вівтаря, по боках якого розташовані прямокутні ризниці. Стіни церкви тиньковані. В зовнішньому оздобленні щедро використані елементи російської архітектури – портали, обрамування вікон, закомари і кокошники та інші.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 233.

4. Там само.