2012 р. Пожежні підрозділи загасили пожежу у Спасо-Преображенськоу соборі Болграда

Пожежа у Спасо-Преображенському соборі в Болграді Одеської області ліквідована.

Про це повідомила помічник начальника Головного управління МНС України в області Майя Грінько. За її словами, загальна підсумкова площа пожежі склала 500 кв.м.

Грінько також додала, що пожежники і в п’ятницю вночі продовжать пролив ділянок будівлі, що горіли, аби уникнути повторного загоряння.

Причини пожежі і завданого збитку з’ясовуються.

Як повідомлялося, близько 7 ранку в четвер загорівся Спасо-Преображенський собор, що знаходиться поряд з центральною площею міста.

Близько 9 ранку в соборі обрушився купол. Станом на 11:00 у четвер пожежа вже була локалізована, але все ще не загашена остаточно. О 14.00 пожежа через сильний вітер розгорілася з новою силою, вогонь перекинувся на дах.

З вогнем боролися 9 пожежних підрозділів з Болграда, Ізмаїла і Рені. Крім того, були залучені військовослужбовці дислокованої у Болграді 12-ої окремої механізованої бригади Сухопутних військ ВС України, які, за даними Міноборони, змогли врятувати з собору основні матеріальні і культурні цінності.

Спасо-Преображенський собор у Болграді був закладений у 1820 році, його будівництво завершене у 1838 році. Побудований в стилі строгого класицизму на пожертвування жителів міста. Є пам’ятником архітектури. Висота куполу, оформленого коринфськими пілястрами, складає 50 м. Інтер’єр розписаний у 1912-1914 роках художником Павлом Піскарьовим у стилі романтизму за ескізами Васнєцова. Реконструкція собору почалася у 2001 році.