2012 р. На відновлення Спасо-Преображенського собору виділено 1,5 млн. грн.

Одеська обласна рада виділила 1,5 млн. грн. на ремонтно-відновлювальні роботи Спасо-Преображенського собору в райцентрі Болград, що згорів 26 січня. Таке рішення на сесія прийняли депутати облради. За словами голови Одеської облради Миколи Пундика, “пожежа в соборі обпалила серця не тільки болгар Одещини. Партія регіонів не залишиться осторонь цієї біди і зробить все можливе і необхідне для того, щоб історичний храм було відновлено в найкоротші терміни”.

Він відзначив, що «це обов’язок Партії регіонів, оскільки всі знають, що болгари традиційно підтримують нашу партію, знаючи, що ми дотримуємося слова, що ми завжди виконуємо свої зобов‘язання».

Як зазначалося на сесії, щоб знайти кошти на ремонт храму, депутатська більшість вирішила «перерозподілити частину бюджетних коштів», раніше передбачених обласним бюджетом на 2012 рік. Депутати мають намір і надалі залучати кошти для відновлення цього собору.

Як повідомляв УНІАН, Спасо-Преображенський кафедральний собор в Болграді, що є пам’яткою архітектури національного значення, загорівся вранці 26 січня. Розповсюдженню вогню сприяла конструктивна особливість собору – дерев’яна обрешітка, а також поліетиленова плівка всередині собору, де проводилися реставраційні роботи. Повністю згасити пожежу вдалося лише наприкінці дня.

Ікони і предмети церковного начиння, які можна було винести з собору, врятували військовослужбовці дислокованої в Болграді 12-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.

Висновок фахівців МНС про причину виникнення пожежі в Спасо-Преображенському соборі поки що не обнародувано. Згідно з даними міліції, вогонь міг зайнятися через халатність будівельників – залишений вночі без нагляду включений електрообігрівач, яким сушили купол будівлі.

Проте в Управлінні МНС в Одеській області цей висновок не підтверджують.

Тим часом, настоятель собору отець Василь запевнив, що напередодні пожежі, 25 січня, сам закривав храм і переконався, що всі електроприлади були відключені від електромережі. На користь версії про підпал він також навів свідчення очевидців, які першими побачили пожежу.