1998 р. Жовківщина

с. Боянець. (УГКЦ)

Церква св. арх. Михайла.

Існуюча дерев’яна церква збудована стараннями о. Гаврила Телесницького у 1836 р. (за іншими даними – 1840) на місці давнішої, теж дерев’яної, критої ґонтами. Реставрована у 1897 р. Тоді ж зведена нова баня над навою. У 1927 р. у селі збудовано муровану богослужебну каплицю. Церква була закрита з 1951 по 1989 рік.

Розташована на підвищенні серед сільської забудови, в північній околиці села. Будівля тризрубна, одноверха. Спільний прямокутний в плані зруб нави і бабинця вкритий двосхилим дахом, з якого над навою виростає вужчий восьмерик, накритий шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Вужчий гранчастий вівтар вкритий п’ятисхилим дахом. Присінок з заходу та захристії при вівтарі з півдня та півночі розривають піддашшя, яке оточує церкву, оперте на приставлені кронштейни. Під час ремонту і відновлення церкви, проведеного силами громади у 1990-1991 pp., стіни церкви від самих підвалин ошальовані дошками “в сосонку”.

В середині 1990-х pp. стару дерев’яну стовпову дзвіницю, розташовану на південний захід від церкви, замінили новою мурованою з цегли і тинькованою спорудою, вкритою чотирибічним пірамідальним наметовим дахом, що своєю конструкцією нав’язує до дерев’яних будівель.

На південь від церкви на церковному подвір’ї розташована невеличка прямокутна дерев’яна капличка, вкрита двосхилим дахом.