2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1918 р. М.Драгана. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 40.

Журавин. Церква Преображення Господнього

Дерев’яна церква латинізованого типу, збудована в 1855 році. Складалася з трьох прямокутних зрубів вівтаря, ширшої нави та вужчого бабинця. Вівтар і наву покривали двосхилі дахи. Вищий дах нави вінчала двоярусна восьмибічна вежка. З даху бабинця виростав великий стовповий четверик дзвіниці, покритий наметовим пірамідальним дахом. Оперізувало будівлю піддашшя, сперте на випусти вінців зрубів. Навколо бабинця піддашшя переходило в опасання на круглих точених дерев’яних колонах. При північній стіні вівтаря була невелика прямокутна ризниця, що переривала піддашшя. Ще 1913 року в храмі зберігався перенесений з давнішої церкви іконостас (роботи маляра Андрія Торгановського) з датою «AΨИ» (1708 p.). Церкву розібрали в 1920-х роках.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 324-325.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 62, 63.