1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

Розмір зображення: 800:468 піксел

Журавин Полонське. Церква 1855 р. та церква 1910 р. Перша розібрана у 1920-х pp., а друга – знищена по другій світовій війні. Світлина М. Драґана 1918 р. зі збірки негатеки Національного музею у Львові № 3469.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 325.

с. Журавин (Полонське).

Тепер не існує.

Церква Преображення Господнього. 1918.

Існувала вже у 1589 р. Дерев’яна церква, про яку відомо, що вже стояла у 1616 p., проіснувала до 1855 (1845) р. В кінці XVIII ст. приєднана як філійна церква до парафії в Лютовиськах. У 1855 р. збудовано дерев’яну тризрубну безверху будівлю, вищий двосхилий дах нави якої вінчала двоярусна вежечка. Над бабинцем з даху виростав великий стовповий четверик дзвіниці, вкритий наметовим пірамідальним дахом. У 1918 р. поряд зведено нову, хрещату в плані, увінчану наметовою банею на восьмерику середхрестя церкву, а стару розібрано у 1930-х pp. По другій світовій війні, село, яке попало в приграничну смугу, виселене, а будівлі і церква знищені.

Kryciński S. Cerkwie w Bieszczadach. – Warszawa, 1991, c. 33.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 324 – 325.