2009 р. “Нам два храми не потрібно”

Килина Вербинець

Дата: 10.08.2009

Днями в селі Бісковичі Самбірського району, що на Львівщині, трапилася незвичайна подія. Вірні Української Автокефальної Православної Церкви самовільно розібрали дерев’яний храм 1515 року. Річ у тім, що церкву не внесено в реєстр пам’яток архітектури. Проте лише тому, що ніхто не подав відповідних документів.

А тим часом поряд зі стареньким дерев’яним храмом Онуфрія Великого збудували новий мурований. Відтак парафіянам “дерев’ятка” почала муляти очі. Вони звернулися у львівську філію Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту й отримали висновок, що дерев’яна церква перебуває в аварійному стані. Сакральну споруду рекомендували розібрати, але тільки за умови маркування кожної деталі з метою перенесення храму в музей архітектури та побуту до Львова. Виконати всі робити мали фахівці.

Утім у Бісковичах вирішили не шукати спеціалістів. Дві сотні вірних УАПЦ самостійно швидко демонтували церкву, поскладали частини на церковному подвір’ї просто неба, зазначив у коментарі радіо “Свобода” заступник голови Самбірської райадміністрації Василь Федірко.

“Парафіяни показали лист від інституту й дозвіл від львівського архієпископа УАПЦ Макарія, але, попри це, ми заборонили розбирати храм. Однак нас ніхто не повідомив про самовільний демонтаж. Коли приїхали туди, 200 селян навіть не хотіли нас слухати”, – розповів пан Федірко.

Не зрозуміло, де тоді були правоохоронці й чому вони не зупинили самовільний демонтаж дерев’яної церкви? Експерти оцінюють її щонайменше на суму 55 мільйонів євро. Якби цей сакральний об’єкт внесли в перелік пам’яток архітектури, то за такі самовільні дії парафіяни мали б сплатити штраф, який становив би половину його вартості. Однак ані Бісковицька сільрада, ні Самбірська райрада й адміністрація, ні УАПЦ та інші структури не подали сакральну пам’ятку на внесення в реєстр культурної спадщини. Тому відповідальність за руйнівні дії не настане.

Щоб відновити церкву, потрібно докласти титанічних надзусиль, зазначив заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Львівської ОДА Роман Онишко. Знищено настінні розписи.

“Звісно, зібрати її буде складно, адже жодну деталь не марковано. Тож хто тепер захоче взятися за порятунок церкви?” – зазначив пан Онишко.

Саме людський чинник, на думку мистецтвознавців і архітекторів, є найбільшим злом для збереження унікальних дерев’яних храмів.

На сьогодні в карпатському регіоні збережено 1600 дерев’яних старовинних церков.

Джерело: “Львівська газета”