Костел

Костел

Розмір зображення: 600:443 піксел

Більче-Золоте належало роду князів Сапіг у 19 ст. Відомо, що саме представнику цього рода, Леону Людвіку Сапізі, ми завдячуємо будівництвом залізниці, що поєднала Львів і Чернівці у 1866 році.

В селі Сапіги володіли палацом, розташованим у великому парку. На жаль, палац був зруйнований у Другу Світову війну і на його місці було побудовано сільський клуб.

Поруч з клубом стоїть на узвишенні каплиця, де було поховано онука Леона Сапіги, Леона Павла Сапігу. Леон Павел Сапіга (пол. Leon Paweł Sapieha) народився у 1856 р. в Парижі, а помер 8 лютого 1893 р. у Більче-Золотому. Князь був старшим сином Адама Сапігі, політичним діячем, послом до Галицького сейму, онуком князя Леона Сапіги.

Княжа каплиця-усипальниця була споруджена за проектом архітектора Адольфа Куна у 1898 р. (за деякими даними – у 1880 р.) за розпорядженням князя Леона Павла Сапіги у стилі неоготики.

Цей костел-каплиця вирізняється мініатюрністю, затишністю і красою. Саме черепичний дах, стрільчасті готичні вікна і кілька родинних гербів надають йому своєрідної унікальності. Його фасад прикрашено статуями, також привертає увагу литовський герб нащадків Гедиміна «Погоня» (зображено вершника з мечем) і родовий герб роду князів Сапєгів «Лис» (стріла з перекладиною). Гарні готичні вікна створюють враження вишуканості і стрімкості. За часів незалежності України тут відбувалися реставраційні роботи, на сьогодні храм належить греко-католицькій громаді.

Олена Карпенко (опубліковано 3.11.2019 р.)