2008 р. Храм старообрядців у Білій Криниці отримав 100 тис. грн

Дата: 14.07.2008

Під час Міжнародного форуму «Буковина інвестиційна» 12 липня у секції «Туризм та рекреація» президент благодійного фонду «Біла Криниця» Сергій Дєєв презентував проект «Розвиток інфраструктури та релігійного туризму в селі Біла Криниця». Після презентації завод «Кварц» передав на реконструкцію храму в с. Біла Криниця 100 тисяч гривень. Про це ЗІК повідомили у прес-службі ОДА.

На знак вдячності за підтримку розвитку релігійного туризму благодійний фонд «Біла Криниця» подарував доброчинцям книги про унікальну пам’ятку культури та історії – село Біла Криниця на Глибоччині.

На реставрацію Свято-Успенського Собору потрібно щонайменше 1 млн грн. Реставрацію Успенського собору зараз проводить місцевий священик на кошти від пожертв.

Чернівецька ОДА ініціює надання церковно-культурному комплексу села Біла Криниця, що складається з Свято-Успенського собору, монастиря та церкви святих Кузьми і Дем’яна, статусу історико-архітектурного заповідника.

Свято-Успенський собор старообрядців у селі Біла Криниця цього року святкуватиме 100-річний ювілей.

Довідка ЗІК. Зведено храм у 1908 році на кошти родини купців Гліба та Ольги Освяннікових, в пам’ять про сина, який покінчив життя самогубством через нещасливе кохання. На будівництво собору було витрачено півмільйона золотих карбованців. Собор старообрядників у Білій Криниці зведено під керівництвом російських інженерів Кузнєцова і Тряпкіна за проектом віденського архітектора В. Кліка.

Білокриницький архітектурний шедевр нагадує храм Василія Блаженного у Москві та собор у Боголюбові. Собор має три нефи і три вівтарні апсиди, п’ять куполів. Поруч розташовано чотириярусну дзвіницю. В Успенському соборі – чотирьохрядний різьблений дубовий іконостас з іконами відомих володимирських, новгородських та палехських майстрів. Майже всі будівельні матеріали, позолочені хрести, литво, поливану цеглу та інші складові архітектурного комплексу свого часу було завезено з Росії.

З 1944 року собор було закрито для богослужінь і десятиліттями він використовувався не за призначенням, що призвело до його часткової руйнації. У 80-х роках тут розпочалися ремонтно-реставраційні роботи, які через відсутність фінансування у 1989 році згорнули. Єдине, що тоді вдалося зробити, то це перекрити міддю куполи собору, частково відреставрувати іконостас та інтер’єр храму. 1992 року центральний вівтар собору заново висвятив тодішній митрополит Московський і всієї Росії РПСЦ Алімпій.

У Білій Криниці на Буковині старообрядці поселилися у 1783 році.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»