2008 р. На спорудження музейного комплексу старообрядців у Білій Криниці витратили майже…

2008 р. На спорудження музейного комплексу старообрядців у Білій Криниці витратили майже півмільйона гривень

Дата: 27.02.2008

З початку будівництва музейного комплексу старообрядців у Білій Криниці з Фонду сприяння місцевому самоврядуванню (м.Київ) та місцевого бюджету вже освоєно 471 тисячу гривень. Проте для повної здачі комплексу в експлуатацію цього недостатньо.

Наразі в комплексі планують розмістити виставкову залу, бібліотеку, кілька готельних номерів і старообрядницьку трапезну кімнату. Для продовження робіт із бюджету Глибоцького району, на теренах якого розташоване село, виділили 30 тисяч гривень, які необхідно якомога швидше освоїти.

Про проблеми, які потребують негайного розв’язання, кореспондентові РІСУ Юрію Чорнею розповів настоятель сільської старообрядницької громади отець Сергій Бобков. Власне, саме приміщення музею вже готове, накрите металочерепицею. Через вдале архітектурне вирішення, комплекс привабливо виглядає зовні. До того ж збудовано його з традиційного буковинського матеріалу – дерева.

Хоча до останнього є певні застереження: деревина всихає, потроху осідає і уже вставлені вікна й двері перекошуються, з часом навіть скло може не витримати й тріснути. Потрібно не поспішати із здачею об’єкта в експлуатацію, дати йому встоятись. Але час не жде. На черзі встановлення обладнання для тепла, водо- і каналізаційної мереж, мощення підлоги та підбиття стелі.

До сторічного ювілею одного з семи чудес Буковини – місцевого старообрядницького кам’яного Успенського собору, на святкування якого у перші дні жовтня ц.р. з’їдуться гості ледь не з усього світу, музейний комплекс повинен бути готовим прийняти їх.

Фахівці запевняють, що комплекс таки буде готовим у визначені терміни. Для цього буде сприяння і районної, і сільської рад. На баланс останньої й передано музейний об’єкт. Зі свого боку будівельники також обіцяють зробити все необхідне, щоб музей старообрядництва видався на славу.

Джерело: РІСУ